Astăzi, se împlinesc 1.000 de zile de la declanșarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. 1000 de zile de suferință, de distrugere, de sacrificii, de pierderi greu de imaginat pentru Europa secolului XXI. Este unul dintre cele mai lungi și sângeroase conflicte din istoria recentă a Europei, care a forțat aproximativ șapte milioane de persoane să părăsească Ucraina, în timp ce alte câteva milioane de ucraineni au fost strămutați în interiorul țării. Dacă înainte de începerea războiului, pe 24 februarie 2022, Ucraina avea peste 40 de milioane de locuitori, acum populația ucraineană a ajuns la aproximativ 30 de milioane.
Bilanțul uman al celor 1000 de zile de război în Ucraina, în mod evident unul aproximativ, depășește 12.000 de civili uciși, printre care aproximativ 600 de copii. Mai mult de 14 milioane de persoane, aproape o treime din populația Ucrainei, au fost nevoite să-și părăsească locuințele, peste jumătate dintre aceștia au părăsit țara, inclusiv 2 milioane de copii, pentru a se refugia din fața ororilor războiului. Și … acest război nu dă semne că s-ar apropia de sfârșit, ci stârnește noi și noi îngrijorări.
Salut sprijinul major şi multidimensional, acordat de România Ucrainei şi determinarea liderilor politici români de a-l menține atât timp cât va fi nevoie. Statul român a oferit Ucrainei sprijin umanitar, militar, politic, financiar și material coordonat, care a contribuit la consolidarea rezilienței politice, economice și militare a statului vecin. România a fost alături de poporul și autoritățile ucrainene, încă din primele clipe ale războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă, când peste 5,7 milioane de cetățeni ucraineni au tranzitat țara noastră, iar Parlamentul României, printre primele din lume, a condamnat cu fermitate agresiunea armată masivă a Federației Ruse asupra Ucrainei.
România a asigurat principala rută pentru exportul cerealelor ucrainene, a furnizat energie electrică de urgență, atunci când sistemul energetic ucrainean era avariat de rachetele rusești și, nu în ultimul rând, a donat Ucrainei un sistem Patriot, esențial pentru protejarea teritoriului ucrainean de atacuri aeriene. Sunt doar câteva exemple, care arată că România a fost și rămâne pentru Ucraina nu doar un vecin, ci un partener de încredere, strategic chiar, un prieten, pe care te poți baza în orice situație.
Uniunea Ucrainenilor din România, cu sprijinul a numeroși parteneri și în strânsă colaborare cu autoritățile statului român, a jucat un rol major în procesul de ajutorare și integrare a refugiaților ucraineni. A reușit să trimită în Ucraina mii de tone de ajutor umanitar, inclusiv sute de generatoare electrice, pentru menținerea în funcțiune a instituțiilor vitale din această țară. Mii de refugiați au fost cazați la sediile UUR sau în casele membrilor săi, peste o mie de membri UUR au oferit servicii gratuite de traducere și interpretariat în/din limba ucraineană la toate punctele vamale, UUR a organizat cursuri de limba română pentru refugiații ucraineni, i-a implicat în activitățile și evenimentele desfășurate de filialele și organizațiile sale.
UUR rămâne alături de Ucraina, continuă să construiască punți de legătură între popoarele român și ucrainean, și, alături de autoritățile române și ucrainene, va pune umărul la reconstrucția post-război și la dezvoltarea Ucrainei, în beneficiul popoarelor noastre.
Astăzi, când se împlinesc 1000 de zile de la declanșarea agresiunii militare rusești la scară largă asupra Ucrainei, este foarte important să conștientizăm consecințele pe care războiul le are în Ucraina, asupră vecinătății, asupra Europei și a întregii lumi, sprijinul pe care România l-a acordat și îl acordă în continuare Ucrainei și cetățenilor săi, provocările în procesul de reconstrucție și redresare a Ucrainei, după încheierea confruntărilor militare. Trebuie să reafirmăm solidaritatea cu poporul ucrainean și sprijinul neclintit pentru Ucraina, care este vital pentru a readuce pacea durabilă în Europa, în deplină conformitate cu dreptul internațional.
Ecouri ucrainene Nr. 68, ianuarie 2025
În această ediție, puteți citi: „Vasyl Symonenko – 90 de ani de la naștere”, articol semnat de Corneliu Irod; „120 de...