N.M. Petrețchi a participat la conferința “Înainte! O voce puternică în Europa”

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

În cadrul conferinței intitulate “Înainte! O voce puternică în Europa”, desfășurată pe 26 august la Neptun, Nicolae Miroslav Petrețchi a susținut, la invitația europarlamentarului Victor Negrescu, o intervenție în cadrul căreia a adus în discuție subiecte de importanță majoră legate de rolul României în Uniunea Europeană și sprijinul acordat Ucrainei în contextul provocărilor regionale.

În cadrul Sesiunii temelor internaționale, alături de Titus Corlățean, președintele Comisiei de Politică Externă din Senatul României, Felix Stroe, senator, membru al Comisiei de Apărare și Ordine Publică, Luca Niculescu, secretar de stat responsabil de OECD și Janina Sitaru, secretar de stat în MAE, au fost abordate subiecte de importanță vitală pentru stabilitatea regională.

Acestea au vizat modalitățile prin care România își poate consolida influența în Europa și necesitatea sprijinirii în continuare a Ucrainei, în ciuda unor voci critice referitoare la acest ajutor. De asemenea, au fost abordate teme privind nevoile viitoare ale Ucrainei și modalitățile în care putem contribui la satisfacerea acestora.

Pe parcursul intervenției sale domnul Petrețchi a subliniat faptul că România a fost, încă din primele zile, alături de Ucraina, adoptând măsuri fără precedent pentru sprijinirea statului și poporului ucrainean.

El a accentuat că regimul lui Putin a declanșat un război pe scară largă, nu doar împotriva unui stat vecin, suveran și independent, ci împotriva unor valori pe care le împărtășește și România, în virtutea apartenenței sale la marea familie europeană și la structurile euroatlantice.

Totodată, Nicolae Miroslav Petrețchi a subliniat că Rusia destabilizează țări, a generat și generează crize de securitate, umanitare și alimentare, iar în fața unor astfel de amenințări, trebuie să rămânem în continuare uniți și fermi cu privire la păstrarea, promovarea și apărarea democrației și a valorilor noastre europene.

Reprezentantul ucrainenilor în Camera Deputaților a  atras atenția că nimeni nu-și dorește să vadă Rusia la granițele României, de aceea țara noastră trebuie să depună în continuare eforturi pentru sprijinirea Ucrainei, cu toții dorindu-ne să avem un stat vecin puternic, poporul ucrainean alegându-și parcursul european și euroatlantic.

În finalul intervenției sale Nicolae Miroslav Petrețchi a exprimat recunoștința față de poporul român pentru ajutorul acordat si a făcut apel la continuarea demersurilor de sprijinire a Ucrainei pentru a ne asigura că eforturile depuse până în prezent nu vor fi în zadar.

La rândul său, europarlamentarul Victor Negrescu a mulțumit Uniunii Ucrainenilor pentru sprijinul acordat României. Acesta a invocat perioada în care mulți părăseau Ucraina, iar membrii Uniunii Ucrainenilor din România au acționat în sens opus, oferind sprijin concret populației și autorităților ucrainene.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 361

,,Naș holos”, Nr. 361

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (II); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This