Nicolae Miroslav Petrețchi a participat la hramul bisericii ortodoxe ucrainene din Reșița

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Religia joacă un rol deosebit de important în cadrul comunității, având o influență semnificativă asupra vieții și valorilor ucrainenilor din România și reprezintă,  deopotrivă, un factor esențial în consolidarea identității ucrainene, biserica fiind un pilon fundamental al spiritualității creștine.

De aceea, Nicolae Miroslav Petrețchi a răspuns cu bucurie invitației părintelui paroh Petru Popovici, de a  participa la hramul bisericii ortodoxe ucrainene „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Reșița, la ceas aniversar, când biserica a sărbătorit 10 ani de la sfințire, în data de 12 iulie.

Cunoscând și observând îndeaproape eforturile depuse de părintele paroh Petru Popovici, ctitorul bisericii, un model de spiritualitate și credință profundă, dar și de muncă intensă, reprezentantul ucrainenilor în Camera Deputaților a militat întotdeauna pentru o colaborare strânsă cu parohia ucraineană din municipiu, reușind să obțină, în cadrul activității sale parlamentare, o alocare de fonduri și pentru biserica ucraineană din Reșița.

În cuvântarea sa, deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi a ținut să mulțumească atât Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, care a oficiat slujba religioasă, alături de un sobor de 20 de preoți români și ucraineni, cât și Episcopiei Caransebeșului, pentru sprijinul constant acordat comunității etnicilor ucraineni din România.

Nicolae Miroslav Petrețchi a salutat, totodată, prezența părintelui protopop Petru Rosocha, de la Protopopiatului Ucrainean Lugoj, și a părintelui vicar Nicolae Lauruc, reprezentantul Vicariatului Ortodox Ucrainean din România. De asemenea, parlamentarul a subliniat importanța credinței și a religiei în contextul războiului din Ucraina, biserica reușind să reunească nu doar ucrainenii din Reșița, dar și numeroși credincioși din Caraș Severin și  județele învecinate, regiunea demonstrând că reprezintă un bun model de conviețuire etnică și religioasă.

Uniunea Ucrainenilor din România continuă să fie un partener important al bisericii, sponsorizând și de această dată masa oferită credincioșilor care au participat la sfânta sărbătoare a bisericii.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 360

,,Naș holos”, Nr. 360

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina; • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This