Necesitatea luării unor măsuri urgente pentru soluționarea crizei vaccinurilor

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Copiii care au împlinit un an în luna ianuarie nu pot fi vaccinați împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (ROR), în aceeași situație aflându-se și copiii în vârstă de cinci ani, care au în schema de imunizare rapelul la acest vaccin.

Recent, mai multe cadre medicale și părinți i-au semnalat domnului deputat Nicolae-Miroslav Petrețchi faptul că vaccinul ROR lipsește atât din cabinetele medicilor de familie, cât și din farmacii, situație care l-a determinat să se adreseze, oficial, ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.

Lipsa vaccinului ROR și a altor tipuri de vaccinuri aflate în schema de imunizare a copiilor este de neînțeles pentru mine, mai ales după înființarea registrelor digitale de vaccinare. Această evidență permite actualizarea în timp real a necesarului de vaccin, iar medicii de familie transmit prompt solicitările pentru asigurarea imunizării.

Sistemul medical reprezintă un pilon vital pentru oricare stat modern, care influențează capacitatea de intervenție în cazul apariției și extinderii unor epidemii, pandemii sau situații de urgență, cu impact direct chiar și asupra economiei.

În condițiile creșterii finanțării pentru dezvoltarea acestuia, inclusiv prin diversificarea unor servicii, cazurile în care accesul cetățenilor la anumite servicii medicale se desfășoară cu dificultate cer intervenție responsabilă.

Deputatul i-a solicitat ministrului Rafila să-i precizeze, în conformitate cu prevederile Regulamentului Camerei Deputaților, motivele care au condus la lipsa vaccinului ROR și măsurile care au fost adoptate pentru asigurarea stocului necesar.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 361

,,Naș holos”, Nr. 361

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (II); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This