Nicolae Miroslav Petrețchi s-a întâlnit cu cetățeni ucraineni refugiați în Timiș

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Președintele Uniunii Ucrainenilor din România, deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi, a efectuat, pe 10 iulie, o vizită de lucru în județul Timiș. Cu această ocazie, a avut loc o întrevedere cu reprezentanți ai ucrainenilor, temporar stabiliți în zona de vest a României. 

La întâlnire au fost prezenți: președintele filialei UUR Timiș, Gheorghe Hleba, consilierul local Sorin Șpilca, inspectorul școlar de limba ucraineană de la ISJ-Timiș, Maria Szabo Condrei, Ioan Recalo, membru în Consiliul UUR, iar din partea grupului refugiaților ucraineni: Iryna Yetskalo, Anastasia Zubova și Karina Zhali.

Unul dintre subiectele abordate, a fost înființarea unei școli ucrainene în municipiul Timișoara, care să respecte programa școlară din Ucraina, dar sub o formă hibrid, cu predare online și supraveghere fizică, de către tutori. În proiectul prezentat de către refugiați, aceștia au propus accesul la conținutul teoretic de pe platforma de învățare online LEO, de la o școală privată din Kiev. În acest sens, a fost solicitat sprijinul conducerii Uniunii Ucrainenilor din România și implicit a filialei UUR Timiș, pentru identificarea unui spațiu, pentru desfășurarea activităților.

Însă, având în vedere legislația din țara noastră, reprezentantul din partea minorității ucrainene în Parlamentul României, deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi, a propus înființarea de clase cu predare în limba ucraineană, pentru toate nivelurile de învățământ, urmând ca în cel mai scurt timp să se consulte cu autoritățile competente din cadrul Ministerului Educației, precum și a Inspectoratului Școlar Județean Timiș.

Discuția a rămas deschisă, se caută cele mai eficiente modalități de a sprijini cei 120 de copii ucraineni și posibilitatea de integrare a acestora în sistemul de învățământ românesc, cu statutul de elev.

În cadrul întâlnirii a fost prezentat istoricul Uniunii Ucrainenilor din România și modul de organizare a acesteia la nivel național, județean sau local. De asemenea, refugiații din țara vecină, au fost îndrumați să consulte site-ul oficial al UUR și publicațiile lunare tipărite în limba ucraineană, în care sunt reflectate activitățile acesteia și de unde pot obține informații veridice și utile, iar pentru o mai bună integrare a migranților în societatea românească, UUR a inițiat în parteneriat cu Televiziunea Națională Română, cursuri de învățare a limbii române pentru refugiații ucraineni, lecții susținute de către profesorii Larisa Petrețchi și Loredana Lușcan. Menționăm faptul că UUR, încă din primele zile ale războiului a sprijinit financiar și material, atât persoanele care au fugit din zonele de conflict, cât și pe cele rămase în Ucraina.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 365

,,Naș holos”, Nr. 365

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (V); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This