O săptămână plină de activități educative s-a încheiat pentru elevii ucraineni bucovineni! ”Ziua cămășii tradiționale ucrainene”, moment de purtare cu mândrie a acestui simbol popular, a fost sărbătorită de ucrainenii de pretutindeni pe 16 mai. În semn de prețuire, elevii de etnie ucraineană din județul Suceava au căutat în cufărul cu obiecte prețioase și au scos acest talisman al neamului strămoșesc pentru a-l aduce în fața tuturor.
Sub îndrumarea prof. Zebreniuc Iuliana, elevii Școlii Gimnaziale Ulma au urmărit materiale video informative referitoare la istoricul sărbătorii și au discutat despre importanța păstrării și valorificării costumului tradițional vechi, specific zonei. Împreună cu prof. Cerasela Ciornei, copiii de la Școala Gimnazială Argel, au realizat postere și au subliniat simbolistica cămășilor tradiționale cusute, observând în detaliu modelele ornamentale. Elevii Școlii Gimnaziale Ulma, alături de prof. Răuțu Irina au lucrat la proiecte care au adus în prim plan frumusețea și profunzimea acestor prețioase obiecte vestimentare. Ghidați de prof. Bursuc Constantina, elevii Școlii Gimnaziale Paltinu, au realizat o expoziție de modele tradiționale recuperate de pe cămăși foarte vechi.
Pe 15 mai, copiii ucraineni din Bucovina au sărbătorit ”Ziua Internațională a Familiei”, cu scopul de a arăta rolul existențial al acestei instituții în societatea modernă, prin participarea la diverse activități educative. Elevii au conștientizat că acolo găsesc întotdeauna sursa de iubire, echilibru și respect.
În cadrul orelor de limba ucraineană, copiii au marcat, pe 13 mai, ”Ziua păpădiei”, considerată adesea doar o buruiană. Elevii de la Paltinu și Argel au înțeles că această plantă, atât de răspândită, asociată cu copilăria și îndeplinirea dorințelor, este de fapt simbol al rezilienței, adaptabilității și optimismului, fiind foarte apreciată pentru proprietățile sale medicinale. Păpădia, prin modestia sa ne învață să ne bucurăm de frumusețea vieții simple.