Parlamentari din Rada Supremă a Ucrainei în vizită oficială la Bucureşti

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

În perioada 8 – 10 noiembrie, Uniunea Ucrainenilor din România a organizat la București o serie de manifestări, cu ocazia Zilei Limbii Ucrainene, marcată în România oficial pe data de 9 noiembrie.

Cu această ocazie, au sosit la București Serhiy Babak, co-președinte al Grupului de prietenie cu România din Rada Supremă a Ucrainei și președinte al Comisiei pentru educație, știință și inovare, împreună cu vicepreședintele Comisiei pentru educație, știință și inovare Serhiy Koleboshyn. Cei doi oficiali ucraineni au efectuat vizita oficială la București la invitația Parlamentului României.  

Agenda vizitei a inclus convorbiri la nivel înalt cu președintele interimar al Senatului, doamna Alina Gorghiu, cu președintele Comisiei pentru învățământ, doamna Natalia Intotero, cu președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Ucraina, domnul Ioan Balan și cu reprezentantul ucrainenilor în Camera Deputaților, domnul Nicolae-Miroslav Petrețchi. Parlamentarii români și ucraineni și-au exprimat deschiderea pentru un dialog aprofundat și consolidarea cooperării bilaterale dintre parlamentele de la București și Kiev.

În acest context, deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi a subliniat importanta diplomației parlamentare în soluționarea problemelor de pe agenda bilaterală, precum și pentru avansarea cooperării dintre cele două țări. Deputatul a invocat rolul grupurilor de prietenie ale Parlamentelor celor două țări pentru consolidarea cooperării bilaterale.

Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost intensificarea colaborării româno-ucrainene în domeniul educației, cu accent pe recunoașterea reciprocă a perioadelor de studiu, inclusiv ale copiilor ucraineni refugiați pe teritoriul României, cât și pe facilitarea accesului la învățământul în limba maternă pentru membrii minorităților naționale, cea română din Ucraina, respectiv cea ucraineană din România.

Cu această ocazie a fost subliniat sprijinul ferm al României pentru independența, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, autoritățile de la București condamnând în termenii cei mai duri războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina. Partea română a prezentat sprijinul consistent acordat Ucrainei prin facilitarea accesului a peste 2.700.000 de refugiați, înființarea Centrului Umanitar de la Suceava, facilitarea exporturilor de cereale şi a transporturilor umanitare, precum şi integrarea copiilor din Ucraina în școlile din România.

Citiți în continuare…

Share This