Parlamentul a recunoscut Holodomorul drept o crimă împotriva poporului ucrainean

Plenul comun al Camerei Deputaților și Senatului a adoptat astăzi Declarația prin care  recunoaște Holodomorul (foametea deliberată din 1932-1933 din Ucraina) drept o crimă îngrozitoare împotriva poporului ucrainean și împotriva umanității.

Deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi a inițiat acum acest demers pentru a comemora unul dintre cele mai tragice momente ale istoriei poporului ucrainean – Marea Foamete (Holodomor) din 1932-1933- întrucât a patra sâmbătă din luna noiembrie a fiecărui an este ziua în care ucrainenii de pretutindeni cinstesc memoria celor aproximativ 10 milioane de conaționali care au murit din cauza politicilor represive ale regimului stalinist.

În contextul comemorării a  90 de ani de la Holodomorul anilor 1932 – 33, parlamentarul a dorit să readucă în prim plan acest episod dureros, parte a memoriei colective ucrainene, de care avem datoria să ne amintim pentru ca ororile trecutului să nu se mai repete niciodată. Totodată, acum, la 9 luni de la declanșarea agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei, adoptarea acestei declarații reprezintă un puternic semnal de susținere și solidaritate cu poporul ucrainean, precum şi un gest firesc de omagiere a milioanelor de vieți nevinovate, curmate brutal în acea perioadă.

Reprezentantul ucrainenilor în Parlamentul României a mulțumit tuturor celor care au susținut și votat această inițiativă cu o puternică semnificație simbolică pentru ucrainenii din întreaga lume.

Cititi in continuare…

Share This