Participarea președintelui UUR la Summitul Orașelor și Regiunilor de la Kiev

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Președintele Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), deputatul Nicolae-Miroslav Petreţchi, a participat, joi, 20 aprilie, la invitația Oficiului Președintelui Ucrainei, la Summitul Internațional al Orașelor și Regiunilor de la Kiev, în contextul desfășurării agresiunii militare nejustificate și ilegale a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

La eveniment au participat  peste 140 de oficiali din 17 țări, alături de președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyi, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, prim-ministrul Ucrainei, Denys Şmyhal, președintele Radei Supreme, Ruslan Stafanciuk, reprezentanți ai Oficiului Președintelui Ucrainei, ai administrațiilor regionale militare de stat din Ucraina, precum și numeroși parteneri din Europa și America.

Summitul a fost organizat cu scopul de a încuraja stabilirea unor relații directe dintre oraşele şi regiunile ucrainene, pe de o parte, şi cele europene, pe de altă parte, în contextul eforturilor de integrare europeană ale Ucrainei. 

În marja evenimentului, Nicolae-Miroslav Petreţchi a avut mai multe întrevederi cu şefii administraţiilor regionale militare de stat și ai consiliilor regionale din Zakarpatia, Lviv, Ivano-Frankivsk, Cernăuți,  Mykolaiv, regiuni pe care Uniunea Ucrainenilor din Româna le-a sprijinit încă din primele zile ale invaziei ruseşti în Ucraina, iar cu unele dintre ele are încheiate acorduri de colaborare. Președintele UUR a vorbit despre sprijinul constant și multidimensional pe care România în general, şi UUR, în special, l-au acordat Ucrainei şi refugiaților ucraineni aflați atât în România, cât şi în Ucraina.

De asemenea, au fost analizate modalități de extindere a relațiilor de colaborare dintre regiunile ucrainene și județele românești, inclusiv la nivel de UAT-uri, în domenii precum digitalizarea, sprijinirea mediului de afaceri, cultură, învăţământ etc. Președintele UUR a evidențiat șansa istorică a autorităților ucrainene de a avansa în direcţia integrării europene şi a reiterat disponibilitatea României de a furniza expertiză concretă, soluţii şi modele de bune practici în diferite domenii de interes.

În cadrul discuțiilor avute cu adjunctul şefului Biroului preşedintelui ucrainean, Oleksii Kuleba, şi cu președintele adjunct al Radei Supreme din Ucraina, Oleksandr Korniyenko, au fost discutate posibilităţile de întărire a colaborării dintre România şi Ucraina în domenii de interes pentru ambele ţări, cu accent pe necesitatea sporirii cooperării interparlamentare, inclusiv la nivel de comisii și grupuri de prietenie. Nicolae-Miroslav Petreţchi a subliniat, încă o dată, sprijinul solid al României pentru Ucraina, inclusiv la nivel parlamentar, prin adoptarea unor declarații de condamnare a agresiunii Federației Ruse asupra Ucrainei sau cu privire la foametea deliberată – Holodomor, din anii 1932-1933.

Interlocutorii ucraineni au mulțumit României, poporului român, precum și Uniunii Ucrainenilor din România, pentru sprijinul prompt acordat Ucrainei și poporului ucrainean, afectat de războiul care durează de peste un an.

Tot la Kiev, deputatul Nicolae-Miroslav Petreţchi a avut o întrevedere cu Eduard Buraš, consilier pentru cooperarea transfrontalieră al prim-ministrului Slovaciei. Discuțiile cu oficialul slovac au fost axate pe sprijinul acordat Ucrainei şi modele de bune practici, precum şi pe consolidarea cooperării dintre regiunile de frontieră ale României,  Ucrainei şi Slovaciei, subliniind rolul minorităţilor naţionale în dezvoltarea cooperării interregionale.

În acest context, Nicolae-Miroslav Petreţchi a fost premiat de către Viktor Mykyta, președintele Camerei Regiunilor a Congresului Autorităților Locale și Regionale, care se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui Ucrainei, în semn de apreciere şi recunoştinţă pentru implicarea activă în dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor româno-ucrainene.

Citiți în continuare…

Share This