Președintele UUR este noul vicepreşedinte al CMU pentru Europa de Est

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Duminică, 22 octombrie, în cadrul celui de-al XІI-lea Congres Mondial al Ucrainenilor (CMU), președintele  Uniunii Ucrainenilor din România, deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi a fost ales vicepreședinte pentru Europa de Est (Belarus, Republica Cehă, Estonia, Georgia, Ungaria, Letonia, Lituania, Republica Moldova, Polonia, România și Slovacia) în Consiliul Director al CMU.

La început de drum, el a subliniat că „întotdeauna a fost motivat de dorința de a ajuta”, astfel că implicarea sa în noua funcție va fi totală. De asemenea, Nicolae Miroslav Petreţchi a anunțat şi câteva dintre obiectivele sale, printre care se numără și întărirea relațiilor dintre state.

„Intensificarea eforturilor în direcția unității ucrainenilor, a creșterii gradului de reprezentare, a respectării valorilor specifice etnicilor ucraineni și acordarea sprijinului pentru întărirea relațiilor dintre state noastre se numără printre prioritățile noastre”.   

Nicolae Miroslav Petreţchi  a făcut referire şi la faptul că România reprezintă „un model de bune practici în domeniul drepturilor şi libertăților cetățenilor săi, indiferent de naţionalitate, religie sau poziționare geografică, oferind cadrul legislativ, instituțional și material propice dezvoltării minorităților.”

„Mai mult, Uniunea Ucrainenilor din România are o vastă experiență în acest domeniu, înțelegând faptul că păstrarea limbii materne, a culturii, a tradițiilor, consolidarea învățământului în limba maternă, ca element identitar esențial în rândul comunității ucrainene, precum și menținerea unității în comunitate sunt componente fundamentale în procesul conservării şi dezvoltării patrimoniului spiritual al unei națiuni. Toate această experiența poate fi utilizată/extinsă și pentru comunitățile ucrainene din alte state, în special acum, în contextul invaziei ruse în Ucraina.”

Lucrările congresului s-au desfășurat în format hibrid, cu participarea a aproape 300 de delegați și invitați din 30 de țări. Au adresat mesaj de salut participanților, în intervenții online, Preafericitul Părinte Epifanie, Mitropolit al Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, Întâistătătorul Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, Preafericitul Sviatoslav, Prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal, Ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, Șeful serviciilor de informații militare ucrainene, Kyrylo Budanov, Ministrul interimar al culturii și politicii informaționale al Ucrainei, Rostyslav Karandieiev și alte personalități ucrainene.

Congresul Mondial al Ucrainenilor este o organizație internațională non-profit, nepartizană, cu rol de coordonare a diasporei ucrainene. Creat în 1967, la New York, Congresul reprezintă interesele a peste 20 de milioane de ucraineni din 60 de state. Congresul Mondial al Ucrainenilor a fost recunoscut ca organizație neguvernamentală cu statut consultativ special de către Consiliul Economic și Social al Organizației Națiunilor Unite.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 360

,,Naș holos”, Nr. 360

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina; • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This