Problemele refugiaților, pe agenda deputatului Nicolae-Miroslav Petrețchi

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Marți, 6 august, Președintele Uniunii Ucrainenilor din România, deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi a avut o întâlnire de lucru cu doamna Anca-Minodora Costin-Hendea, Secretar de stat la Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, cu care a discutat despre situația refugiaților ucraineni din România, precum și despre modalitățile prin care Uniunea Ucrainenilor din România se poate implica în procesul de integrare a acestora în societatea românească.

Cu această ocazie, Nicolae-Miroslav Petrețchi a vorbit despre dificultățile de adaptare la un nou mediu, cu care se confruntă cetățenii ucraineni refugiați în România, cu accent pe necesitatea continuării unor măsuri concrete pentru sprijinirea integrării pe piața muncii și în sistemul de educație și formare, a persoanelor strămutate din Ucraina, beneficiare de protecție temporară în România.

El a subliniat că accesul la locuri de muncă remunerate şi activități independente este un aspect important al integrării socio-economice a acestora în România şi crucial pentru dobândirea independenței financiare, pentru a fi pregătiți pentru o eventuală întoarcere în țara natală, atunci când situația o va permite.

O atenție deosebită a fost acordată identificării unor modalități de îmbunătățire a comunicării și colaborării dintre UUR, Ministerul Familiei și grupurile de lucru pentru refugiați (inclusiv comunicarea interministerială).

În acest sens, Nicolae-Miroslav Petrețchi a propus organizarea unor evenimente comune, respectiv campanii de conștientizare și mese rotunde, cu privire la importanța și avantajele integrării copiilor refugiați ucraineni în sistemul de învățământ românesc de stat, precum și a integrării refugiaților ucraineni în societatea românească, în general. 

Președintele UUR a subliniat necesitatea⁠ multiplicării canalelor de comunicare cu refugiații din Ucraina, în vederea dezvoltării unui dialog cât mai aprofundat între actorii implicați în problematica refugiaților.

De asemenea, acesta a vorbit despre sprijinul constant și multidimensional pe care UUR l-a acordat refugiaților ucraineni aflați în România, precum organizarea de cursuri de limba română sau numeroase proiecte de integrare a ucrainenilor, aflați în prezent pe teritoriul României.

La întâlnire, au mai participat domnul Gheorghe-Marius Trifoi, consilier la MFTES și domnul Fabian Popovici, consilier UUR.

Citiți în continuare…

Share This