Protocol de colaborare între UUR și Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din România

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Uniunea Ucrainenilor din România a semnat joi, 24 octombrie, un Protocol de colaborare cu Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din România, ceremonia oficială desfăşurându-se la sediul central al acesteia, din Voluntari, județul Ilfov

Documentul semnat vizează menținerea, consolidarea și extinderea colaborării dintre cele două părți, în beneficiul credincioșilor adventiști ucraineni din România. Obiectul Protocolului îl constituie dezvoltarea, pe o bază bine definită şi transparentă, a cooperării între Uniunea Ucrainenilor din România şi Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din România, în vederea utilizării expertizei şi competențelor specifice pentru derularea de proiecte şi acțiuni comune care să conducă la conservarea limbii ucrainene, promovarea tradițiilor şi întărirea identității spirituale a etnicilor ucraineni din România.

În baza acestui Protocol părțile se angajează să dezvolte și să intensifice sprijinul pentru viața religioasă a persoanelor aparținând minorității ucrainene din România, pentru a asigura atât integritatea și solidaritatea comunității ucrainene, cât și prosperitatea acesteia.

De asemenea, UUR și Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din România vor depune eforturi pentru a combate orice încercare de divizare și dezbinare a comunității ucrainene din România și vor acorda o atenție deosebită menținerii unității etnicilor ucraineni din România.

Au fost discutate proiecte concrete și de substanță, necesare pentru comunitatea ucraineană, cum ar fi cele destinate categoriilor de persoane cu nevoi speciale, dar nu numai, care vor fi implementate în perioada imediat următoare.

Reprezentanții Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea au vorbit despre implicarea, încă din primele zile ale războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, în colectarea și distribuirea de ajutoare umanitare atât refugiaților ucraineni sosiți în România, cât şi celor strămutați în interiorul Ucrainei. Aceștia au evidențiat, totodată, contribuția majora a UUR la păstrarea patrimoniului spiritual și cultural, al limbii și tradițiilor ucrainenilor din România.  

Uniunea Ucrainenilor din România a semnat până în prezent documente similare cu Vicariatul Greco-Catolic Ucrainean din România, cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, și își propune să semneze protocoale de colaborare cu toate cultele religioase de care aparțin ucrainenii din România.

Citiți în continuare…

Share This