Remedierea unor probleme întâmpinate de persoanele cu handicap

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene
Statul român oferă tuturor cetățenilor șansa la o viață normală, fără discriminări, ajutându-i și pe cei mai puțin norocoși să trăiască decent. Cu toate acestea, multe persoane cu dizabilități sunt puse pe drumuri pentru „revizuirea” diagnosticului sau beneficiază de decontări derizorii în comparație cu costurile reale ale tratamentelor medicale.
 
Nicolae Miroslav Petrețchi s-a adresat în acest sens ministrului Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, pornind de la un astfel de caz, care i-a fost semnalat recent în Timiș, județ cu o comunitate semnificativă de etnici ucraineni. Mai exact, o persoană cu handicap locomotor, încadrată în categoria „caz grav”, cu asistent personal, deși a întocmit și a depus toate actele necesare acordării ajutorului financiar, nu a beneficiat de sumele care i se cuveneau. Cu o situație medicală evidentă, persoanei i s-a impus revizuirea diagnosticului în termen de un an, ca și cum, după un an, protezarea n-ar mai fi fost necesară. În plus, Casa de Asigurări a județului Timiș a admis decontarea a puțin peste 4.000 lei, costul real al protezei fiind de opt ori mai mare!
 
România sprijină financiar persoanele cu dizabilități și derulează programe de integrare pe piața muncii, oferind avantaje angajatorului. Totuși, potrivit datelor Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, la sfârșitul anului 2020, din peste 800.000 de persoane aflate în această situație, doar 17% aveau un loc de muncă. Reprezentantul ucrainenilor în Parlamentul României i-a semnalat ministrului Budăi nevoia de acordare a ajutoarelor financiare celor fără surse de venit și i-a solicitat o analiză punctuală a cazului pe care i l-a relatat.

Citiți în continuare…

Share This