Sarcina și șansa de a păstra România europeană și euroatlantică
revin și comunității ucrainene
În spațiul public din România s-au manifestat în mod plenar, în ultimele luni, în calitate de aspiranți la funcția de președinte al României, “lideri de opinie”, pretinși profeți, mai mulți candidați cu viziuni izolaționiste, extremiste, populiste și anti-occidentale, mascați în „patrioți și suveraniști”. Cohorta extremistă se pregătește, din nou, pentru alegerile prezidențiale din luna mai – se regrupează strategic, ocupă spațiul public, cu tobe și trompete, incendiază totul în jur.
Pe fondul slăbirii capacității noastre sociale de a ne raporta corect la realitățile lumii contemporane, o serie de declarații și conduite publice ale acestora sunt percepute de către o parte a cetățenilor României ca venind din partea unor candidați independenți/anti-sistem, patrioți, suveraniști etc. De aici și încrederea relativ mare pe care aceștia par a o avea în unele medii din România.
1. Candidații extremiști, izolaționiști, populiști și anti-occidentali din România (în constantă și regretabilă creștere numerică) sunt departe de a fi independenți.
Legăturile unora dintre ei cu sistemul comunist represiv din România, cu instrumentele de represiune politică ale lui Nicolae Ceaușescu, cu succesori bine aranjați instituțional ai sistemului ceaușist și comunist represiv, îi fac pe aceștia profund dependenți de articulațiile ideologice ale unui sistem represiv al stângii ideologice radicale, de tip neo-comunist, care dorește să se reinstaleze în România, după o pauză de peste 35 de ani de libertate și democrație. Aspirația acestui Sistem se bazează pe declinul mirajului democrației – de aici micii “salvatori providențiali” care apar, precum ciupercile după ploaie, peste tot în lume. Cei noi sunt articulații explicite ale Sistemului, iar „noutatea” schimbării pe care o propun este deja epuizată.
Unii dintre aceștia sunt profund dependenți de surse financiare oculte și de finanțatori din umbră, care i-au adus în centrul opiniei publice în ultimii ani. O serie de date noi în acest sens ies, treptat, la iveală, din investigații ale instituțiilor abilitate sau din anchete jurnalistice credibile. Altele sunt așteptate a se produce în perioada următoare, având în vedere anchetele care sunt în plină desfășurare la nivelul unor instituții emblematice ale Statului Român.
Unii dintre aceștia sunt profund dependenți de bunăvoința și grațiile stăpânului lor ideologic de la Kremlin. Deși pozează în modele trumpiste est-europene, de tip conservator și tradiționalist, mostrele ideologice cu care își însoțesc ieșirile în scenă par copiate din vechile manuale rusești de propagandă și dezinformare. Temele și tezele recuzitei lor narative copiază fidel narațiunile rusești: ”România este colonie a Europei”, ”resursele noastre sunt uriașe”, ”avem un potențial unic în lume”, ”suntem precursori ai lumii civilizate”, ”Europa ne împinge la periferie și ne umilește”, ”avem nevoie de lideri proverbiali și de salvatori”, ”NATO ne împinge spre războaie primejdioase”, ”Ucraina ne-a furat pământuri”, ”conflictul din Ucraina este al altora” etc. Kremlinul și-a redescoperit, astfel, și în România, trompete ideologice cu fals pedigree, într-o tentativă istorică de a-și restaura, prin forță, hegemonia asupra estului Europei–asupra României în particular.
2. Candidații cu viziuni izolaționiste, extremiste, populiste și anti-occidentale, mascați în „patrioți și suveraniști”, sunt departe de a fi candidați anti-sistem. Unii dintre aceștia au fost reprezentanți ai Sistemului încă din formele comunist-represive ale acestuia, față de care nutresc o nostalgie evidentă și perpetuă. Alții sunt reprezentanți ai Sistemului în formele sale post și neo-comuniste, au fost „recuperați” și exploatați de mediile nostalgice ceaușiste, la fiecare criză a fragilei noastre democrații, prezentați sau impuși periodic de cercurile oculte nostalgice ca soluții tehnice de avarie în momente de criză politică. Acești indivizi sunt candidați ai Sistemului la alegerile prezidențiale – ai Sistemului pe care îl urăsc cel mai mult românii, Sistemul bazat pe relații oculte, pe legături subterane, pe mijloace represive, pe minciuni și demagogie, pe cozerii, pe frici, pe angoase, pe discurs patriotard, inept și găunos.
3. Acești candidați sunt departe de a fi patrioți. Inițiativele lor de politică externă slăbesc încrederea partenerilor și aliaților noștri, ne diminuează credibilitatea în lume, ne distrug singura garanție de securitate pe care România o are în aceste momente de uriașe și impredictibile tensiuni în sistemul de relații internaționale. Candidații extremiști vor să ne lase fără aliați și fără parteneri, fără sprijinul acestora în momente de criză majoră și de conflict. Vor să ne lase fără bunăstarea și nivelul de trai decent pe care milioane de români le-au obținut, cu eforturi uriașe, în România sau în statele europene occidentale. Munca cinstită a românilor și libertatea de a munci în Europa le-au adus acestora un nivel de bunăstare și de prosperitate, pe care nu l-au mai cunoscut vreodată până acum. Visul european este trăit, de asemenea, acasă la noi, în țara noastră, de către un număr tot mai mare de cetățeni români. Candidații extremiști și anti-occidentali ne propun să trăim, din nou, într-o țară izolată, nedezvoltată, întoarsă spre trecut, să ne readucă în țarcul unor iluzii, cărora le-au căzut pradă și le-au fost victime părinții și bunicii noștri, sub “lumina eliberatoare” a tancurilor sovietice și a gurilor lor de tun.
Nu poate fi patriot acela care construiește astfel de viziuni pentru România: o țară captivă, izolată, autarhică, slabă, fără parteneri, fără aliați, fără libertăți, fără prosperitate, fără modernitate, fără tehnologie, fără legături. Nu poate fi patriot acela care construiește astfel de viziuni pentru români: „liberi” să trăiască închiși într-un stat izolat, “demni” și săraci, în nedezvoltarea pe care o implică retragerea din lume sau sustragerea din modernitatea și tehnologiile acestei lumi. Nu poate fi patriot acela care construiește pentru România și pentru români o colivie similară celei pe care au construit-o, aici, tancurile rusești „eliberatoare”. Poate, doar, un patriot… rus.
România este suverană, stăpână pe deciziile ei, când este puternică și când are resurse. România este suverană în Europa, România stă la masa deciziilor europene, alături de marile țări europene, România poate bloca orice decizie majoră, atunci când interesele sale o cer. România europeană are toate gradele de libertate de care se bucură orice stat democratic din lume. România europeană este “mai suverană” decât a fost vreodată în istoria sa, decât atunci când a fost în colivia sovietică, ale cărei gratii de „aur” bântuie mintea nostalgică a unor “lideri” periferici. Mai multă suveranitate față de Bruxelles și mai puțină suveranitate față de Moscova – aceasta este viziunea extremistă despre suveranitate în România.
* * *
Pe candidații extremiști anti-europeni din România i-au făcut posibili derapajele etice permanente ale clasei noastre politice, politicile de sinecuri, nepotismele și promovarea defectuoasă în funcțiile publice, marile hoții din bunul public, anti-selecția în instituții și în funcțiile publice, aroganța domnilor din jilțuri etc. În loc să schimbăm hoții din funcții și să promovăm în această țară meritocrația și etica, din oboseală și deziluzii, pentru mulți dintre noi soluția par a fi pseudo-candidații mesianici.
Oboseala noastră de a fi încercat numeroase soluții politice, în peste 35 ani de libertate și democrație și de a fi rămas totuși, în pofida acestor schimbări, cu metehne și reflexe balcanice la nivel național, s-a transformat în dezamăgire cronică, iar această dezamăgire îi face pe aceștia posibili și credibili.
Candidații cu viziuni izolaționiste, extremiste, populiste și anti-occidentale, mascați în „patrioți și suveraniști” sunt un răspuns al dezamăgirilor noastre, un efect al lor, și nu o soluție împotriva acestor dezamăgiri.
Ei sunt plăpânzi intelectual și etic, vorbesc în șabloane și fără soluții, mint precum respiră, sunt inconsecvenți și iraționali, confuzi și stângaci, fac show-ri ridicole pe străzile României sau la Bruxelles, sunt vânzători de iluzii, crescuți la școală sovietică și îmbuibați cu brașoave.
Aceștia vin din nevoia de hipnoză a unei societăți tulburate și obosite, din nevoia mistică a unei societăți care nu mai crede în lideri aleși și nici în mecanismele care îi produc într-o societate democratică, vin dintr-o societate a cărei oboseală o obligă să își sporească încrederea în lideri providențiali și mistici. Într-o lume care nu mai crede în academicieni, în cultură, în știință, bazată tot mai mult pe lecturi minore, pasive și superficiale ale unor fluxuri de „știri” în social-media, care ne adâncesc ignoranța, credința noastră în miracole și mesaje populiste crește; și odată cu ea și numărul pseudo liderilor salvatori din viața noastră publică
Candidații extremiști de la noi vin din Caragiale, sunt mici Cațavenci de Dâmbovița, cu aere de Donald Trump european. După alegerile din mai, dacă rămânem raționali, aceștia vor dispărea precum fumul din viața noastră publică, în care au intrat cu pulbere și pucioasă.
Până atunci, ei rămân toxici și primejdioși.
Primejdioși pentru că ne invită la rebeliuni, la contestarea violentă a încrederii noastre în resursele umane de calitate pe care le mai avem, pentru că ne invită la dezastre în plan extern, pentru că fac din România o țară slabă și vulnerabilă în plan extern, fără aliați pe care să se poată bizui. Primejdioși pentru că vin cu echipe îndoielnice, fără morală, fără caracter și fără scrupule. Primejdioși pentru că nu își explică sursele, resursele, finanțatorii, iar această metodă ocultă ne hrănește suspiciunea că în spatele lor stau interese străine României și opuse ei. Primejdioși pentru că întrețin în mod voit o hipnoză publică ce poate duce România pe nisipuri mișcătoare, care ne pot costa uriaș. Primejdioși pentru că natura lor de ideologi mascați ai Rusiei ne poate duce direct spre tensiuni, conflicte, războaie. Primejdioși pentru că sunt imprevizibili, pentru că sunt agenți ai haosului, ai urii, ai dezbinării. Pentru că ne ucid garanțiile de securitate pe care le avem din postura noastră de țară membră NATO. Pentru că ne ucid garanția de prosperitate și de libertate, pe care o avem ca țară membră UE. Primejdioși pentru că viziunea lor pentru România provine din teoria coliviei autohtoniste, care nu funcționează pentru o țară fără resurse globale.
* * *
Știm că acești pseudo-salvatori au pătruns și în comunitățile noastre. Ajutați de mesaje și de „prieteni”, de oboseala noastră, de dezamăgirile noastre, de acțiunile iresponsabile ale unei largi pături a clasei noastre politice, de necinstea și hoțiile din spațiul public, de politicile de nepotism și sinecuri care au întârziat dezvoltarea plenară a României.
Înțelegem tot din ceea ce i-a făcut posibili.
Însă, candidații extremiști sunt la fel de toxici și de primejdioși pentru comunitățile noastre precum se arată a fi pentru România ca țară și pentru români. Oricare dintre aceștia, care va ajunge în funcția de președinte al României, va limita și inhiba circulația noastră în Europa, va limita contactele noastre cu frații, surorile, copiii noștri din țările europene, ne va izola de comunitățile noastre surori de pe continent. În mod sistemic, un posibil președinte extremist va arunca asupra comunităților noastre anatema că am fi o minoritate indezirabilă.
Fiecare dintre acești candidați și-a probat deja aversiuni toxice clare și explicite față de Ucraina. Unii dintre ei sunt persoane indezirabile în Ucraina; alții se străduiesc să devină. Ura lor pentru Ucraina, pe care o probează și o manifestă plenar și repetat în spațiul public din România, se va răsfrânge asupra percepției publice și imaginii comunității noastre. Un posibil președinte extremist îi va invita pe ceilalți să ne perceapă ca pe niște cetățeni de rang inferior, ca pe niște tolerați în această țară. Va provoca tensiuni interetnice, va adânci clivaje interne deja existente. Va inhiba relaționările noastre cu Ucraina și cu cetățenii acestei țări.
“’Pompierii incendiatori” extremiști sunt gata să dea foc acestei țări, România. Multe alte riscuri majore, multe alte dezastre poate produce acestei țări, și comunităților noastre, pe care le va vedea ca fiind o extensie a Ucrainei, un președinte extremist. Planurile de dezvoltare a comunităților noastre locale își vor găsi cu greu loc pe agenda sa publică. Fondurile europene, pe care mizează comunitățile noastre pentru dezvoltare, vor îngheța în „robinetul” unor relații austere cu Europa, pentru care orice candidat extremist din România nutrește doar dispreț.
Este încă posibil să schimbăm această țară, în bine, și fără soluțiile populiste și de inspirație rusească ale pseudo liderilor mesianici din România. Mai avem resurse umane de calitate, care ne pot guverna înțelept, cinstit și responsabil. Este posibilă “schimbarea la față a României” și fără soluțiile sinucigașe la care ne expun acești indivizi. Este posibilă o “schimbare la față a României”, etică, exclusiv în paradigma unei Românii euroatlantice.
O “schimbare la față a României” în afara Uniunii Europene și a Alianței Nord Atlantice, așa cum ne-o propun așa-zișii suveraniști, deschide larg porțile infernului pentru această țară și pentru comunitățile noastre din ea.
* * *
Membrii Prezidiului Uniunii Ucrainenilor din România, conștienți de efectele toxice și catastrofale pe care le-am produce dacă am permite unui candidat extremist să devină președinte al României, dacă am deschide Cotroceniul pentru visul său de mărire, CER membrilor comunităților noastre locale, filialelor județene și structurilor noastre locale, să reflecteze cu multă atenție, rigoare și responsabilitate, asupra opțiunilor politice și electorale pe care le vor promova candidații la alegerile prezidențiale din România, la scrutinul din luna mai, astfel încât România europeană și euroatlantică, pe care am construit-o împreună, cu grijă și trudă, să supraviețuiască și cutremurelor de astăzi.
Ca întotdeauna în ultimele noastre decenii, sarcina de a păzi acest tezaur ne aparține și nouă, comunității ucrainene din România! După cum ne aparține, totodată, și șansa de a-l păstra!
Suntem convinși că în comunitățile noastre locale putem găsi anticorpii potriviți împotriva minciunilor mascate în iubire de țară ale candidaților extremiști anti-europeni, indiferent de numele acestora. Un președinte extremist la Cotroceni ar aduce România într-un nou Ev Mediu politic, geopolitic și cultural. Un președinte extremist la Cotroceni ar reaprinde fitilul vrajbei interetnice în comunitățile noastre, între noi și români, între România și Ucraina.
Avem încredere în înțelepciunea noastră proverbială, în capacitatea noastră de a detecta soluțiile potrivite pentru România și pentru comunitățile ucrainene locale. Avem încredere în flerul vostru de a depista impostorii, în luciditatea voastră, în capacitatea voastră de judecată și suntem siguri că veți putea ține departe de voi ofertele extremiste, care ne incendiază satul, țara și liniștea!
Sarcina și șansa de a păstra România europeană și euroatlantică revin și comunității noastre ucrainene, astăzi mai mult decât oricând. Comunitatea noastră a fost mereu în primele rânduri ale frumoasei bătălii pentru Europa a României, iar copiii noștri beneficiază din plin de libertățile și luminile Europei. Tot ce avem de făcut, în mai, este să nu lăsăm aceste lumini să se stingă!
7 februarie 2025