„Sărbătoarea Stejarului Îngenuncheat”, ediția a III-a, la UUR-Caraorman

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Ajunsă la a treia ediție, „Sărbătoarea Stejarului Îngenuncheat” a adunat, pe 21 septembrie, la organizația locală Caraorman – Filiala Tulcea a Uniunii Ucrainenilor din România, oameni și tradiții într-o zi care a redat, prin glasul copiilor, legendele și rădăcinile culturii ucrainene din Dobrogea.

În acest loc, unde stejarul bătrân încă veghează tăcut deasupra pământului care i-a fost martor la o istorie aparte, ansamblurile artistice din Letea, Crișan, Chilia Veche și Caraorman s-au întâlnit pentru a da viață unui moment care rămâne, fără îndoială, în sufletele tuturor.

Grupuri de copii, care astăzi poartă mai departe tradițiile ucrainene, au avut parte de o călătorie către celebrul stejar din inima pădurii Caraorman. Legenda spune că rădăcinile lui au prins viață în locul în care un turc a fost învins în luptă de către un războinic cazac. Acolo, sub coroana bătrânului stejar, s-a așternut liniștea și sub acele ramuri, copiii au ascultat povestea și au înțeles, că din cele mai crunte înfruntări se nasc cele mai puternice destine.

Sărbătoarea a continuat la sediul organizației, unde ansamblurile Bila Roja din Letea, Rebalka jr. din Crișan, Bila Macovca din Chilia Veche și Veselka din Caraorman au adus muzica și dansul, ridicând sala într-o emoție de neuitat. A fost un spectacol-mărturie a legăturii profunde cu rădăcinile și cultura ucrainenilor din aceste locuri.

Cei prezenți, prim-vicepreședintele UUR, Bogdan Moisei, președintele organizației Chilia Veche, Florea Lisavencu, președintele organizației locale Letea, Ion Maxim, președintele organizației locale Caraorman, Viorica Chiselev, membri ai Uniunii Ucrainenilor din România, membri simpatizanți, au privit cu mândrie cum, prin ochii tinerilor, tradiția prinde viață, mai puternică, mai vie ca niciodată.

Uniunea Ucrainenilor din România a reușit, încă o dată, să creeze o punte între generații, dând copiilor și tinerilor șansa de a păstra vie moștenirea culturală.

Citiți în continuare…

Share This