Sărbătorile de iarnă pe stil vechi la ucraineni: Crăciunul, Anul Nou și Boboteaza

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Filiala Cluj a Uniunii Ucrainenilor din România, în colaborare cu Specializarea Limba și literatura ucraineană din cadrul Facultății de Litere, a întâmpinat „Sărbătorile de iarnă pe stil vechi la ucraineni: Crăciunul, Anul Nou și Boboteaza (analiză și evocare)” într-un cadru festiv, în ziua de 13 ianuarie 2024 (în ajunul anului Nou, după Calendarul iulian neîndreptat), la sediul Filialei din Cluj-Napoca.

În deschiderea evenimentului, președintele Filialei Cluj a UUR, conf. univ. dr. Ioan Herbil, le-a urat bun-venit invitaților, introducându-i în mirajul sărbătorilor de iarnă prin prezentarea comunicării sale, care a avut la bază cartea bilingvă a domnului prof. univ. dr. Ioan Rebușapcă, „Cununa anului” („Вінок року”), apărută sub egida UUR, la Editura Mustang, București, în 2006.

Prezentarea succintă a diversității ritualice și a datinilor specifice sărbătorilor de iarnă din diferite zone ale țării, unde trăiesc compact ucrainenii, a reprezentat tema propusă spre dezbatere de către dl Ioan Herbil, acesta oprindu-se, spre exemplificare, asupra Vicleimului sau Viflaimului (Різдвяний вертеп), dramatizarea nașterii Mântuitorului, pe care l-a citit din cartea menționată.

A urmat dna Lyudmyla Dorosh care, în comunicarea sa, s-a axat pe tradiții și obiceiuri, legate de sărbătorile de iarnă, cu accent pe Bobotează, aducând în discuție și lucruri mai puțin știute și superstiții pe care oamenii, de-a lungul vremurilor, le-au înrădăcinat în datinile lor.

Membrii coralei Filialei Cluj a UUR au interpretat, pentru început, trei colinde, au rostit o urare de Anul Nou și au fost invitați în casă (în sediul organizației), unde mini-concertul organizat ad-hoc a continuat prin interpretarea de colinde de către refugiatele din Ucraina care și-au găsit adăpost și alinare în municipiul Cluj-Napoca.

Partea artistică s-a încheiat într-un gând comun, atât membrii coralei, cât și ucrainenii stabiliți de aproape doi ani în orașul de la poalele Feleacului au interpretat câteva colinde, readucând spiritul Crăciunului de altădată. Câteva dintre refugiate au rememorat și ne-au prezentat diverse obiceiuri, tradiții și superstiții specifice satelor, raioanelor și regiunilor din care provin sau în care și-au petrecut copilăria. A fost un eveniment al emoțiilor datorate retrăirii  sentimentelor care ne-au marcat copilăria și tinerețea, prilej cu care toți cei prezenți și-au pus o dorință comună: „Să fie pace în Ucraina și în întreaga lume!”.

Citiți în continuare…

Share This