Vineri, 16 mai, o delegație din județul Suceava s-a deplasat la Cernăuți, într-un schimb de experiență în cadrul Proiectului educațional multicultural de colaborare transfrontalieră ”Mâini unite – visuri împlinite”. Proiectul este implementat de Colegiului Național ”Mihai Eminescu” Suceava, (director Silvia Corina Nutu), Filiala Suceava a Uniunii Ucrainenilor din România, (președinte Ilie Sauciuc), Școala Gimnazială ”Bogdan Vodă” Rădăuți (director Radu Munteanu) și Complexul instructiv-educativ Dymka, regiunea Cernăuți (director Vasile Humelnic).
Programul vizitei a inclus activitatea „Olga Kobyleanska: între tradiție și modernitate”, moderată de prof. Natalia Puiu, desfășurată la Casa memorială din Dymka, a fost o adevărată lecție de literatură despre viața și opera scriitoarei care, profund impresionată și copleșită de evenimentele tragice care au avut loc în această localitate (fratricid pentru pământ), a scris opera sa de căpătâi – romanul „Pământul” («Земля»).
Coordonatoare proiectului, prof. Delia Martineac, a oferit muzeului câteva volume din traducerea operei ”Duminica dimineață ea a cules ierburi”, realizată de poetul Mihai Hafia Traista, editată cu sprijinul UUR. Elevii Complexului instructiv-educativ Dymka au susținut un recital emoționant prin care și-au exprimat durerea de a trăi într-o țară chinuită de război și speranța că pacea va veni neîntârziat.
Acest parteneriat educațional oferă oportunități importante de a dezvolta o prietenie frumoasă, în contextul diversității culturale și lingvistice, specifice regiunilor Suceava și Cernăuți. Colaborarea dintre parteneri își propune să promoveze dialogul intercultural și să îmbunătățească procesul educațional.