Școala de vară pentru copiii ucraineani din județul Suceava

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Limba ucraineană – izvor de dragoste de țară, Ucraina din sufletul copiilor, voluntar în arena vieții, bijuterii ale folclorului ucrainean, spiritualitate ucraineană – acestea sunt temele sub care s-a desfășurat, la Bălcăuți, școala de vară pentru copiii ucraineni din județul Suceava.

Activitatea, cuprinsă în planul de acțiuni culturale ale UUR, a avut loc în perioada 8-12 august, cu participarea a 125 de elevi și preșcolari, cinci copii refugiați din Ucraina, 15 cadre didactice de la școala din localitate și doi profesori din regiunea Cernăuți.

Copiii și profesorii au vizitat Muzeul Național al Bucovinei, Muzeul de Științele Naturii, Muzeul Satului Bucovinean și Cetatea de Scaun din Suceava.

Pentru că dincolo de temele privind identitatea etnică, elevii ucraineni trebuie să facă față și provocărilor zilelor noastre, ei au participat și la o acțiune educativă de prevenire a consumului de droguri, alcool și de combatere a fumatului.

Festivitatea de deschidere a avut loc la școala din Bălcăuți în prezența președintelui UUR Nicolae-Miroslav Petrețchi, președintelui UUR Suceava, Ilie Sauciuc, secretarului general al CJ Suceava, Petru Tanasă, consilierului Anca Lăzăreanu, primarului și viceprimarului comunei Bălcăuți, Vasile Șoiman, respectiv Iulian Petru Chideșa și a directorului școlii din localitate, Mihaela Pintrijel.

Partenerii proiectului au fost: Uniunea Ucrainenilor din România, Consiliul Județean Suceava, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Primăria și Consiliul Local Bălcăuți, Școala Gimnazială Bălcăuți.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 365

,,Naș holos”, Nr. 365

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (V); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This