Consiliul Uniunii Ucrainenilor din România (RADA UUR) a luat, pe 18 august, decizii esențiale pentru consolidarea și dezvoltarea comunității ucrainene, cu accent pe educație, reorganizarea activităților și sprijinirea tinerilor.
În ședința convocată de președintele Uniunii Ucrainenilor din România, Nicolae-Miroslav Petrețchi, desfășurată la noul sediu al Uniunii din Constanța, membrii Consiliului au analizat situația financiară și planurile de cheltuieli pentru lunile următoare, precum și implementarea măsurilor stabilite în ședința precedentă.
Un punct central al discuțiilor a fost stadiul propunerilor pentru funcțiile de inspectori școlari în vederea avizării acestora de către organizația reprezentativă a Consiliului și modul în care UUR a reușit să îmbunătățească învățământul în limba ucraineană.
Inspectorii au prezentat pe larg felul în care a crescut interesul elevilor pentru studiul limbii ucrainene și cum eforturile UUR, împreună cu demersurile parlamentare ale președintelui și deputatului Nicolae-Miroslav Petrețchi, au condus la rezolvarea problemelor învățământului în limba ucraineană.
Una dintre cele mai inovatoare decizii vizează identificarea de către fiecare Filială a UUR, în perioada următoare, a unor tineri performanți pe care UUR îi va sprijini pentru a urma o facultate. Pe lângă faptul că tinerii vor lucra la Uniune, acestora le vor fi asigurate toate condițiile necesare pentru studiu, inclusiv cazare, ca ei să se dezvolte profesional și să poată performa.
Prioritățile UUR legate de copii, analiza activităților acestora și programele dedicate lor, inclusiv impactul taberei de la Jupiter, ajunsă la final pe 19 august, evenimentele pentru instruirea cadrelor didactice și a reprezentanților din administrația locală au fost, de asemenea, pe agenda discuțiilor.
În același timp, s-a discutat despre necesitatea reorganizării departamentelor UUR pentru a crește eficiența și implicarea comunității în decizii, dar și despre problemele din teritoriu care vor fi abordate la începerea sesiunii parlamentare.
Organizațiile în care rezultate alegerilor locale nu au fost cele scontate au trecut printr-o analiză în cadrul ședinței și a fost evaluată modalitatea în care poate să fie îmbunătățită activitatea acestora.
De asemenea, s-a acordat o atenție deosebită propunerilor venite din partea fiecărei organizații referitoarea la reorganizarea evenimentelor culturale, aflate deja în desfășurare într-un nou format, care răspunde mult mai bine nevoilor comunității, fără a avea un accent exclusiv pe partea artistică.
Deciziile luate și măsurile implementate vizează o determinare la cel mai înalt nivel al UUR pentru a face din educație, cultură și implicarea tinerilor priorități absolute.