Ședința Consiliului (Rada) Uniunii Ucrainenilor din România la Satu Mare

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Mobilizare și responsabilitate – acestea au fost direcțiile reuniunii Consiliului (Radei) UUR, convocată, pe 27 martie, la Satu Mare, de către președintele Uniunii Ucrainenilor din România, Nicolae-Miroslav Petrețchi. Pregătirea strategică pentru alegerile locale din 2024, cu accent pe participare responsabilă și informată la vot, a fost obiectivul central al ședinței, care s-a reunit în febra anului electoral.

Membrii Consiliului au analizat cu atenție rapoartele de activitate, evaluând performanțele aleșilor locali înscriși pe listele UUR pe parcursul ultimilor patru ani. Mai mult decât atât, concentrându-se pe perspectivele viitoare ale comunității ucrainene și având o înțelegere profundă a provocărilor electorale, membrii Consiliului Uniunii Ucrainenilor din România au subliniat necesitatea unei reprezentări corecte și eficiente a acesteia.

Membrii Radei au examinat modalitățile de selecție ale candidaților și evaluarea acestora în conformitate cu criterii riguros stabilite și transparente. Astfel, se urmărește ca direcția Uniunii și a reprezentanților săi să se alinieze în mod direct cu aspirațiile și nevoile etnicilor ucraineni pe care îi reprezintă, iar înțelegerea importanței unui proces cât mai transparent și democratic este fundamentală în acest demers, astfel încât, Consiliul UUR a adoptat hotărâri specifice pentru participarea în bune condiții la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024.

Însuși președintele UUR, Nicolae-Miroslav Petrețchi, a făcut o prezentare detaliată a activității sale de deputat și a intervențiilor realizate în cadrul plenului Parlamentului României. Analiza a vizat și numărul consistent de interpelări și întrebări adresate autorităților, care au dus la soluționarea sau actualizarea stadiului soluționării problemelor comunității ucrainene și nu numai. Nicolae-Miroslav Petrețchi a prezentat desfășurarea întâlnirilor maraton pe care le-a realizat cu seriozitate la nivelul comunităților ucrainene din întreaga țară, felul în care a gestionat și gestionează problemele din teren, și a făcut o prezentare a întâlnirilor de lucru extrem de importante de pe teritoriul Ucrainei.

Cu privire la aspectele financiare, departamentul financiar-contabil a oferit o prezentare detaliată a situației din luna februarie 2024, evidențiind cheltuielile și rezultatele acestora. În plus, au fost stabilite și aprobate devizele estimative pentru acțiunile din aprilie, care cuprind initiative de promovare a culturii și tradițiilor ucrainene în diverse regiuni ale țării: „Schimb de experiență între tinerii ucraineni din Arad și Banat”/ „Concurs de recitare a poeziei ucrainene- faza județeană”- Filiala Arad; „Sărbătorim împreună Zilele municipiului Botoșani”/ „Tinere condeie- Meșteșuguri artistice tradiționale”- Filiala Botoșani; „Prezentarea spectacolului de teatru Pețitul la Honcearivka”- Filiala București; „Sesiune de instruire a tinerilor ucraineni”/, „Concurs de recitare a poeziei- faza județeană”/ „Atelier creativ pentru copiii ucraineni” / „Campionatul județean de minifotbal”/ „Sesiune de instruire a tinerilor ucraineni. Provocările din social media”/ „Vizitarea mănăstirilor din Caraș-Severin de către enoriașii ucraineni”- Filiala Caraș-Severin; „130 de ani de la nașterea regizorului și scriitorului Oleksandr P. Dovjenko”/, „Tradiții pascale la ucraineni”- Filiala Cluj; „Tradiții pascale la ucraineni- jocuri, cântece ritualice de primăvară”- Filiala Galați; „Concurs de recitare a poeziei ucrainene”- etapa județeană/ „Concurs de recitare a poeziei ucrainene- etapa națională”/„ „Pelerinaj cu membrii Organizației locale a UUR Sighetu Marmației”/ „Excursie cu elevii Școlii Gimnaziale Bistra”/ „Pelerinaj cu enoriașii localității Ruscova”/ „Excursie cu elevii Școlii Gimnaziale Remeți”/ „Excursie cu elevii Școlii Profesionale Poienile de sub Munte”- Filiala Maramureș; „Concurs de recitare a poeziei ucrainene- etapa județeană”- Filiala Satu Mare; „Tradiția încondeierii ouălor la ucraineni”/ „Concurs de recitare a poeziei ucrainene”- etapa județeană-  Filiala Suceava; „Concurs de recitare a poeziei ucrainene”/ „Călătorie culinară” – Filiala Timiș, „Întâlnire cu tinerii ucraineni”- Uniunea Tineretului Ucrainean din România.

În cadrul ședinței, au fost aprobate referatele privind organizarea pelerinajelor și excursiilor școlare organizate de filialele Uniunii și fonduri pentru desfășurarea ședințelor de Comitet, participarea la ședințele Consiliului UUR, plata cheltuielilor gospodărești, achiziția obiectelor de uz casnic, de materiale consumabile și pentru renovare sedii etc.

Semnarea acordului de parteneriat între Primăria comunei Cumpăna și Filiala Tulcea, pentru evenimentul „Ethnik Fest Cumpăna- ediția I”- 26-28 iulie și invitația Administrației Regionale de Stat Cernăuți la Agroforumul „Fit pentru Ucraina, Bucovina- Prelucrarea fructelor și legumelor”- 12 aprilie, forum pentru atragerea și susținerea investițiilor UkraineInvest au fost puncte organizatorice ale ședinței. Consiliul Uniunii a fost, de asemenea, preocupat de stadiul pregătirilor pentru Summit-ul Conducerii Congresului Mondial al Ucrainenilor, organizat de UUR sub patronajul Congresului Mondial al Ucrainenilor, în perioada 12-15 aprilie, la București. Hotărârile pentru măsurile analizate și aprobate, au fost semnate de toți membrii Radei.

Uniunea Ucrainenilor din România a marcat, prin ședința Consiliului (Rada) de la Satu Mare, un nou angajament pentru o acțiune unitară, care să permită parcurgerea corectă a etapelor decisive din alegeri, pentru promovarea intereselor și valorilor comunității ucrainene din România.

Citiți în continuare…

Share This