Ședința ordinară a Consiliului (Radei) UUR, organizată la București

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România a convocat, pentru data de 28.02.2024, la sediul central al UUR din București, situat în str. Radu Popescu, nr. 15, ședința ordinară a Consiliului (Radei) UUR.

În prima parte a lucrărilor, departamentul administrativ a prezentat informările realizate de compartimentele resurse umane şi contabilitate cu privire la situaţia financiar-contabilă pentru luna ianuarie 2024 şi rezultatele reieşite atât în urma analizei pe categorii a cheltuielilor efectuate la nivelul filialelor, al comisiilor de specialitate ale UUR, cât şi din verificarea deconturilor transmise de preşedinţii de filiale.

Ședința de lucru a continuat cu prezentarea şi aprobarea devizelor estimative pentru acţiunile planificate a se desfășura în luna martie 2024, care, în principal, s-au referit la organizarea şi desfășurarea unor acțiuni specifice, și anume: „Rolul femeii în transmiterea limbii ucrainene” – Filiala Arad, „Taras Șevcenko – simbol al literaturii ucrainene” – Filiala Arad, „Dragă doamnă, pentru tine” – Filiala Botoșani, „Taras Șevcenko – poetul național al ucrainenilor” – Filiala Botoșani, „Olimpiada de Limba și Literatura Ucraineană – etapa județeană” – Filiala Botoșani, „Concursul de recitare a poeziei ucrainene – etapa județeană” – Filiala Botoșani, ,,Olimpiada de Limba și Literatura Ucraineană – etapa națională” – Filiala Botoșani, „Ziua Internațională a Femeii” – Filiala București, „Zilele dedicate lui Taras Șevcenko” – Filiala București, „Sărbătorirea poetului Taras Șevcenko. Portretul femeii în operele lui Taras Șevcenko” – Filiala Caraș-Severin, „Ziua Internațională a Femeii” – Filiala Cluj, „210 ani de la nașterea poetului Taras Șevcenko” – Filiala Cluj, „Ziua Internațională a Femeii – Rolul femeii ucrainene în păstrarea identității etnice” – Filiala Galați”, „210 ani de la nașterea poetului Taras Șevcenko” – Filiala Iași, „Rolul femeii ucrainene în societate” – Filiala Maramureș, „Olimpiada de Limba și Literatura Ucraineană – etapa județeană” – Filiala Maramureș, „210 ani de la nașterea poetului Taras Șevcenko” – Filiala Maramureș, „Excursie cu elevii care studiază în limba ucraineană la Școala Gimnazială Lunca la Tisa” – Filiala Maramureș, „Excursie cu Mocănița, Școala Gimnazială Crăciunești” – Maramureș, „Rolul femeii – mame ucrainene în educația familiei și Zilele Taras Șevcenko” – Filiala Satu Mare, „210 ani de la nașterea poetului Taras Șevcenko” – Filiala Suceava, „Olimpiada de Limba și Literatura Ucraineană” – Filiala Suceava, „Rolul femeii în păstrarea limbii materne – Ziua Internațională a Femeii” – Filiala Suceava, „Concurs istoria și tradițiile ucrainene din România” – Filiala Timiș, „Seară de film cu tinerii ucraineni” – Filiala Timiș, „Olimpiada de Limba și Literatura Ucraineană – etapa județeană” – Filiala Timiș, „210 ani de la nașterea poetului Taras Șevcenko” – Filiala Timiș, „Rolul femeii în păstrarea identității ucrainene” – Timiș, „210 ani de la nașterea poetului Taras Șevcenko” – Filiala Tulcea, „Ziua Internațională a Femeii – Rolul femeii ucrainene în păstrarea identității etnice” – Filiala Tulcea, „Un buchet de flori pentru cea mai gingașă ființă – Femeia” – Filiala Maramureș. Toate devizele prezentate de filiale şi de comisiile de specialitate au fost aprobate, iar, acolo unde sumele solicitate au fost mai mari decât cele prevăzute în planul anual de cheltuieli, acestea au fost suplimentate.

În continuarea lucrărilor, președintele UUR a prezentat referatele de necesitate pentru luna martie 2024. Prin acestea, filialele şi comisiile de specialitate ale Uniunii au solicitat alocarea de fonduri pentru: desfășurarea şedinţelor de Comitet şi participarea la şedinţele Consiliului UUR, plata cheltuielilor gospodăreşti, achiziţia obiectelor de uz casnic şi gospodăresc, de materiale consumabile, renovare sedii etc. În urma dezbaterilor, au fost aprobate toate referatele.

A urmat, ca punct distinct pe ordinea de zi, analiza activității filialelor și a sediului central pentru perioada 12.01.2024 – 25.02.2024, precum și prezentarea și analizarea problemelor semnalate de etnicii și refugiații ucraineni pentru perioada ianuarie – februarie a.c.

De asemenea, în cadrul lucrărilor, a fost analizat stadiul proiectelor implementate și a celor care urmează a fi demarate în vederea susținerii bisericilor în care se slujește în limba ucraineană.

Tot în cadrul ședinței, a fost prezentată și activitatea deputatului Nicolae-Miroslav Petrețchi, dintre care se evidențiază intervențiile realizate în cadrul plenului Parlamentului României, inclusiv prin adresarea de interpelări și întrebări către instituții publice, cu privire la soluționarea și/sau actualizarea stadiului soluționării problemelor cu care se confruntă comunitatea ucraineană, și nu numai, desfășurarea întâlnirilor la nivelul comunităților ucrainene din întreaga țară, precum și întâlnirile de lucru desfășurate pe teritoriul Ucrainei.

Spre sfârşitul lucrărilor şedinţei, au fost analizate şi dezbătute diverse probleme organizatorice privind desfăşurarea activităţii Uniunii Ucrainenilor din România, dintre care: prezentarea raportului întocmit de Comisia de Cenzori a UUR pentru perioada octombrie – decembrie 2023, cu aviz favorabil, înființarea unei noi comisii pentru relația cu refugiații în vederea facilitării integrării acestora în comunitatea ucraineană din România și altele.

La încheierea ședinței, Consiliul Uniunii a adoptat hotărâri pentru fiecare dintre problemele şi măsurile analizate şi aprobate, acestea fiind semnate de toţi membrii Radei.

Următoarea şedinţă de lucru a Consiliului va avea loc la o dată şi într-o locaţie care vor fi comunicate în timp util filialelor.

Citiți în continuare…

Share This