Ședința ordinară a Consiliului (Radei) UUR, organizată la Sighetu Marmației

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Președintele Uniunii Ucrainenilor din România a convocat, pentru data de 12.01.2024, la sediul Filialei Maramureș a UUR din municipiul Sighetu Marmației, str. Dr. Pop Victor, nr. 18, județul Maramureș, ședința Consiliului (Radei) UUR.

În prima parte a lucrărilor, departamentul financiar-contabil a prezentat situația financiar-contabilă pentru luna decembrie 2023 și, totodată, pentru întreg anul 2023, dar și rezultatele reieșite atât în urma analizei pe categorii a cheltuielilor efectuate la nivelul filialelor, al comisiilor de specialitate ale UUR, cât și din verificarea deconturilor transmise de filiale.

Ședința de lucru a continuat cu prezentarea și aprobarea devizelor estimative pentru acțiunile planificate a se desfășura în luna februarie 2024, care, în principal, s-au referit la organizarea și desfășurarea unor acțiuni specifice, și anume: „Ziua Limbii Materne” – Filiala Arad, „Concursul de recitare a poeziei ucrainene – faza locală, la nivel de școală” – Filiala Botoșani, „Ziua Limbii Materne” – Filiala Botoșani, „Ziua Limbii Materne” – Filiala București, „Ziua Internațională a Limbii materne” – Filiala Cluj, ,,Ziua Limbii Materne Ucrainene din cadrul Clubului copiilor ucraineni” – Filiala Cluj, „Ziua Internațională a Limbii Materne” – Filiala Galați, „Ziua Limbii Materne” – Filiala Iași, „Ziua Limbii Materne” – Filiala Maramureș, „Ziua Limbii Materne” – Filiala Suceava, „Comemorarea scriitorilor ucraineni din Bucovina” – Filiala Suceava, ,,Ziua Internațională a Limbii Materne” – Filiala Timiș, „Concurs de poezie, cântec și dans ucrainean” – Filiala Tulcea. Toate devizele prezentate de filiale şi de comisiile de specialitate au fost aprobate, iar, acolo unde sumele solicitate au fost mai mari decât cele prevăzute în planul anual de cheltuieli, acestea au fost suplimentate.

În continuarea lucrărilor, președintele UUR a prezentat referatele de necesitate pentru luna februarie 2024. Prin acestea, filialele și comisiile de specialitate ale Uniunii au solicitat alocarea de fonduri pentru: desfășurarea ședințelor de Comitet și participarea la ședințele Consiliului UUR, plata cheltuielilor gospodărești, achiziția de obiectele de uz casnic și gospodăresc, de materiale consumabile, pentru renovarea sediilor etc.

Uniunea dă dovadă, încă o dată, de susținere față de enoriașii ucraineni, aprobând, în acest sens, referatele privind alocarea de fonduri proprii pentru lucrările de reparații la unele biserici ortodoxe ucrainene, precum și pentru reparațiile și crearea unei căi de acces către grupurile sanitare exterioare și vopsirea exterioară a Bisericii Penticostale din Petroasa Mare.

De asemenea, UUR sprijină activitățile cultural-sportive, iar, în acest sens, în cadrul ședinței, au fost aprobate referatele pentru achiziționarea a 35 de echipamente sportive, pentru Filialele Timiș și Caraș-Severin, necesare participării sportivilor de etnie ucraineană la campionatele de fotbal.

Totodată, au fost aprobate referatele privind dotarea cu cele necesare a sediilor Uniunii Ucrainenilor din România și a centrelor culturale ucrainene din țară, în vederea sporirii activității cultural-educative.

Au urmat, ca puncte distincte pe ordinea de zi: analizarea rapoartelor de activitate a angajaților UUR, analizarea problemelor semnalate de cetățenii aparținând etniei ucrainene și analizarea stadiului învățământului în limba ucraineană.

În cadrul analizării învățământului în limba ucraineană, au fost prezenți inspectorii de specialitate, fiind dezbătute atât rezultatele, cât și problemele cu care se confruntă acesta, precum și viitoarele proiecte ce urmează a fi organizate de UUR în vederea susținerii studiului în limba maternă ucraineană.

Mai mult decât atât, în cadrul ședinței, au fost aprobate noi solicitări din partea elevilor în ceea ce privește cazarea la sediile filialelor și organizațiilor locale ale UUR, cu titlu gratuit.

Dezbaterile din cadrul ședinței au continuat cu analizarea posibilităților de îmbunătățire a activității organizațiilor UUR, cu scopul eficientizării acestora. Discuțiile abordate pe această tematică se concretizează prin readaptarea planului de evenimente culturale începând cu anul acesta, sub aspectul diversificării acestuia, astfel încât să corespundă în detaliu nevoilor cetățenilor ucraineni, punând accent inclusiv pe colaborarea interinstituțională.

Tot în cadrul acestui punct, au fost analizate rezultatele acțiunilor realizate cu ocazia sărbătorilor de iarnă, cu precădere impactul acestora, inclusiv în ceea ce privește oferirea de cadouri atât pentru copiii care studiază și/în limba ucraineană, cât și pentru enoriași.

Spre sfârșitul lucrărilor ședinței, au fost analizate și dezbătute diverse probleme organizatorice privind desfășurarea activității Uniunii Ucrainenilor din România, printre care: dezbateri cu privire la colaborarea cu Vicariatul Ortodox Ucrainean, cu Vicariatul Greco-Catolic Ucrainean, precum și cu Biserica Penticostală și Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea; analizarea încercării anumitor persoane de a destabiliza comunitatea ucraineană și dezbaterea proiectului cu privire la finalizarea lucrărilor de reabilitare a muzeului din Copăcele.

De asemenea, în cadrul ședinței, membrii Consiliului UUR au hotărât continuarea atât a demersurilor privind acordarea sprijinului umanitar refugiaților ucraineni în contextul războiului, cât și a proiectelor cu caracter socio-cultural în vederea îmbunătățirii relațiilor româno-ucrainene.

La încheierea ședinței, Consiliul Uniunii a adoptat hotărâri pentru fiecare dintre problemele și măsurile analizate și aprobate, acestea fiind semnate de toți membrii Radei.

Următoarea ședință de lucru a Consiliului va avea loc la o dată și într-o locație care vor fi comunicate în timp util filialelor.

Citiți în continuare…

Share This