Șezătorile ucrainene din satele bănățene, organizate începând cu luna septembrie de Filiala Timiș a Uniunii Ucrainenilor din România, au ajuns în localitățile Bara și Nițchidorf. Pe 27 octombrie, a avut loc întâlnirea din Bara, cu etnici ucraineni și nu numai, într-un loc deosebit, unde exponatele tradiționale au recreat decorul specific unei șezători tradiționale, iar peisajul de toamnă a completat atmosfera.
La această întâlnire cu membrii comunităţii, au participat președinta filialei, prof. Maria Szabo Condrei, prim-vicepreședinții Mihaela Bumbuc și Vasile Drozd, iar din partea organizației locale, Gheorghe Dănilă, președintele acesteia, și consilier local din partea UUR.
Cu acest prilej, gospodinele satului au copt pâine în cuptorul de lut, într-un cadru deosebit, de unde nu au lipsit țesăturile și ștergarele frumos brodate, dovlecii de diverse mărimi, știuleții de porumb și fel de fel de exponate tradiționale.
Următoarea șezătoare ucraineană s-a desfășurat pe 28 octombrie, la Căminul Cultural din Nițchidorf, unde, alături de ucrainenii proveniți din zona Bucovinei și Maramureșului, au fost prezenți, în aceeași formulă, președinta Filialei UUR Timiș, prof. Maria Szabo Condrei, prim-vicepreședinta Mihaela Bumbuc și prim-vicepreședintele Vasile Drozd.
La șezătoare, au fost prezenţi membrii comitetului organizației locale Nițchidorf, alături de vicepreședinta Dorina Char, iar din partea administrației publice locale, a participat edilul localității, Ionel Dănuț Drăghici, care a felicitat organizatorii pentru inițiativa de a pune în valoare elemente culturale, tradiţionale şi lingvistice definitorii ale ucrainenilor din comună. De asemenea, acesta și-a exprimat speranţa că acest proiect va continua și şi-a exprimat dorinţa de a realiza o manifestare, în parteneriat cu Filiala Timiș a UUR, pentru a evidenția portul tradițional specific zonelor de unde provin ucrainenii, muzica, dansul și preparatele culinare tradiționale ale acestora.
După vizitarea standurilor de cergi, carpete țesute la război, decorațiuni florale, costume tradiționale, bunicuțele satului, prezente la șezătoarea din Nițchidorf, au arătat cum se brodează, se împletește sau se toarce lâna, iar cel mai interesant și deosebit meșteșug a fost cel al încondeierii ouălor de Paști.
Șezătorile desfășurate în localitățile bănățene Bara și Nițchidorf au fost susținute financiar de Uniunea Ucrainenilor din România, care promovează tradițiile, obiceiurile, muzica, cultura și limba ucraineană.
UUR sprijină financiar Liceul Pedagogic „Taras Șevcenko” din Sighetu Marmației
Consiliul Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), întrunit, luni, 20 ianuarie, în ședință extraordinară, a decis...