Simpozionul Internațional „Relații româno-ucrainene. Istorie și contemporaneitate”

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

În zilele de 9 și 10 decembrie, la Satu Mare, a avut loc Simpozionul Internațional „Relații româno-ucrainene. Istorie și contemporaneitate”, ediția a XI-a, organizat de Uniunea Ucrainenilor din România. Manifestarea s-a bucurat de participarea a numeroși reprezentanți ai unor instituții prestigioase de învățământ superior, administrație publică şi de cultură din România şi Ucraina.

Deschiderea oficială a avut loc vineri, 9 decembrie, în Sala mare de ședințe a Instituției Prefectului Satu Mare, iar lucrările s-au desfășurat la Secția de Artă a Muzeului Județean Satu Mare, pe mai multe secțiuni.  Printre domeniile deja tradiționale de discuție, legate de istorie, arheologie, istoriografie, limbă, literatură, educație, știință și cultură, un loc aparte l-a ocupat secțiunea dedicată războiului ruso-ucrainean.

Președintele Uniunii Ucrainenilor din România, deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi, a mulțumit invitaților pentru participare și partenerilor implicați în materializarea acestui proiect, subliniind totodată că simpozionul demonstrează cât de importante sunt relațiile de bună vecinătate, mai ales în actualul context regional de securitate.” UUR va continua să sprijine, atât refugiații ucraineni din România, cât persoanele strămutate din Ucraina”, a asigurat Nicolae-Miroslav Petrețchi.

Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, și perfectul județului Radu Tiberiu Roca, în discursurile rostite la deschiderea simpozionului, și-au exprimat admirația față de curajul și determinarea poporului ucrainean de a-și apăra țara și de a lupta pentru valorile Europei şi ale lumii occidentale. ”Am fost și vom fi mereu cu gândul şi cu sufletul alături de voi. Sperăm că foarte curând războiul va deveni de domeniul trecutului și nu al prezentului Ucrainei. Vom continua să fim vecinii pe care să puteți conta mereu”, a spus Pataki Csaba.

La rândul său Președintele consiliului regional Transcarpatia Volovymyr Chubirko a mulțumit Uniunii Ucrainenilor din România și României, în general, pentru mâna de ajutor întinsă poporului ucrainean într-un moment dificil.

În cadrul simpozionului a fost semnat Acordul de cooperare dintre Uniunea Ucrainenilor din România, pe de o parte, și Consiliul Regional Transcarpatia, Academia de Cultură și Arte din Ujhorod, Muzeul de Arhitectură și Viață Populară, Ujhorod și Consiliul Orășenesc Vynohradiv, pe de altă parte. Din partea română, documentul a fost semnat de Președintele UUR, deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi, iar din partea ucraineană – de  Volodymyr Chubirko, Natalia Shetelea, Vasyl Kotsan și, respectiv, Vitaly Lyubka.

Semnarea acordului va consolida şi mai mult relațiile dintre regiunile de frontieră ale României și Ucrainei și va oferi noi posibilități pentru participarea acestora la proiecte comune transfrontaliere, finanțate din fonduri europene.

Citiți în continuare…

Share This