Situația juridică a Liceului Pedagogic „Taras Șevcenko” aproape de soluționare

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Situația juridică a imobilului în care funcționează Liceul Pedagogic „Taras Șevcenko” și Clubul Sportiv Școlar Sighetu Marmaţiei este aproape de soluționare, după mai mulți ani de demersuri către autoritățile competente.

Această concluzie reiese din răspunsul pe care l-a primit recent deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi la întrebarea scrisă adresată ministrului Educației, în care a solicitat comunicarea stadiului în care se află analiza situației juridice a sigurului liceu cu predare integrală în limba ucraineană din România. Reglementarea cât mai rapidă a situației este vitală pentru clădirea care necesită intervenții urgente pentru reabilitare.

Prin urmare, domnul Petrețchi a fost informat că Ministerul Educației a primit toate documentele solicitate, iar în data de 31.10.2022 proiectul de hotărâre de Guvern privind trecerea acestui imobil în domeniul public al Municipiului Sighetu Marmaţiei pentru Liceul Pedagogic „Taras Șevcenko” din Sighetu Marmaţiei a intrat în circuitul de avizare din cadrul Ministerului Educaţiei și, ulterior, în data de 21.11.2022, acesta a fost transmis ministerelor avizatoare, Ministerul Finanţelor, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administraţiei și Ministerul Justiţiei.

Deși proiectele de reabilitare sunt pregătite, ele nu au putut fi demarate din cauza situației juridice neclare. Soluționarea imediată a problemei și demararea reabilitării clădirii sunt cu atât mai importante cu cât tinerii ucraineni refugiați în România din calea războiului din Ucraina, pot alege ca opțiune de continuare a studiilor Liceul Pedagogic „Taras Șevcenko” din Sighetu Marmației, care în prezent răspunde nevoilor a sute de elevi, atât din județul Maramureș, cât și din județele învecinate.

Această situație, care trenează de ani de zile, a reprezentat întotdeauna o prioritate pentru Nicolae-Miroslav Petrețchi, atât ca parlamentar, cât și ca președinte al Uniunii Ucrainenilor din România, având în vedere că educația în limba maternă este „piatra de temelie” pentru păstrarea culturii și a valorilor naționale. În toți acești ani deputatul a abordat acest subiect în cadrul tuturor discuțiilor avute cu reprezentanți ai instituțiilor competente, atât la nivel local, cât și central, inclusiv cu toţi miniştrii educaţiei, nu puțini la număr!

”Va fi o imensă satisfacție pentru mine să obținem clarificarea situației juridice în care se regăsește această instituție de învățământ, pentru a putea fi demarate proiecte de modernizare a clădirii, în scopul asigurării unui cadru favorabil desfășurării cursurilor la standarde europene, în contextul în care anul acesta vom marca 30 de ani de la reînființarea liceului ucrainean din Sighetu Marmaţiei” – a susținut președintele UUR.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 359

,,Naș holos”, Nr. 359

În această ediție, puteți citi:  • Sărbătorirea centenarului Taras Șevcenko în Bucovina; • Prometeu al Pământului de...

Vilne slovo nr. 9-10, mai 2024

Vilne slovo nr. 9-10, mai 2024

În această ediție, puteți citi: • Uniunea Ucrainenilor din România își deschide oficial campania electorală; • Din...

Share This