Soluții urgente pentru înlăturarea consecințelor inundațiilor din Remeți

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Pe 6 ianuarie, locuitorii comunei Remeți, județul Maramureș, s-au confruntat cu un fenomen mai puțin obișnuit pentru această perioadă a anului – inundații puternice, provocate de precipitații abundente. În această comună, revărsarea râurilor Tisa și Șaroș a  afectat drumul recent reabilitat, care a fost distrus pe o porțiune de 7 kilometri. Sedimentele și materialul transportat au ridicat albia râurilor, favorizând inundarea întregii zone.

Această situație putea fi prevenită, dacă protocolul pentru decolmatarea Văii Saros, încheiat între autoritățile locale și ANAR- Maramureș, încă din luna aprilie a anului trecut, ar fi fost respectat și nu ar fi fost amânat până în primăvara anului 2022. În prezent, deși apele s-au retras, pericolul persistă din cauza unei breșe create în aval de râul Taras, mai exact în locul în care se revarsă râul Tisa în Câmpul de Sus. Această breșă poate crea noi pericole pentru populație.

În astfel de situații este necesară o intervenție promptă, prin urmare deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi a cerut prim-ministrului Nicolae Ciucă informații privind măsurile pe care Guvernul le are în vedere pentru închiderea breșei formate în aval de râul Taras, precum și pentru sprijinirea comunei Remeți, inclusiv pentru reabilitarea drumului afectat de inundații.

Citiți în continuare…

Share This