Summit-ul Liderilor Congresului Mondial al Ucrainenilor, la București

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Vineri, 12 aprilie, la Palatul Parlamentului din București a avut loc deschiderea oficiala a Summit-ului Liderilor Congresului Mondial al Ucrainenilor, care reunește peste 200 de lideri din comunitățile ucrainene din 55 de țări de pe 5 continente, pentru a defini strategii esențiale în acest moment, marcat de provocări fără precedent.

La ceremonia de deschidere au participat oficiali români și ucraineni, lideri ai CMU, diplomați acreditați la București etc, care au evidențiat importanța ajutorului acordat Ucrainei în războiul împotriva Rusiei, necesitatea ajutorării refugiaților ucraineni și importanța întoarcerii lor în Ucraina după încheierea războiului, pentru a ajuta la reconstrucția țârii.

Președintele Uniunii Ucrainenilor din România, deputatul Nicolae-Miroslav Petreţchi, a declarat, ”că în actualul context dramatic, unic în toată istoria zbuciumată a poporului ucrainean, mai mult ca oricând, răspunsul, acțiunea și capacitatea de intervenție a Congresului Mondial al Ucrainenilor trebuie să fie de natură sistemică, integrată, paradigmatică, bazată pe o viziune strategică unitară la nivelul întregii organizații, coezivă și funcțională.”

„Astăzi, avem multe provocări, și trebuie să ne gândim cum să organizăm viața – să unim comunitatea ucraineană globală în jurul Ucrainei. Principala noastră sarcină este să ne asigurăm că ucrainenii care au fost nevoiți să plece pot să se integreze în mediul ucrainean și în lumea ucraineană din străinătate”, a subliniat Pavlo Grod, Președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor.

Consilierul de stat la Cancelaria Prim-ministrului, domnul Victor Opaschi a dat citire mesajului premierului Marcel Ciolacu, care a ținut să sublinieze că România va continua să sprijine lupta legitimă a Ucrainei, atât timp cât va fi necesar, și restaurarea integrității sale teritoriale în granițele recunoscute oficial. Totodată șeful guvernului a subliniat că România va susține adoptarea unui pachet cât mai ambițios în sprijinul Ucrainei la Summitul NATO de la Washington.

În intervenția sa, ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a reiterat importanța sprijinului internațional pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei. A subliniat că pacea justă și durabilă în Ucraina este direct dependentă de tragerea la răspundere a tuturor celor vinovați de crime în Ucraina și împotriva Ucrainei. A arătat că Formula de Pace propusă de Președintele Zelenski, susținută de cea mai mare parte a comunității internaționale, inclusiv România, este fundamentată pe principiile dreptului internațional și Carta ONU. 

Ambasadorul Ucrainei în România Ihor Prokopciuk a subliniat că ”România nu este doar un bun vecin, ci, în aceste momente critice pentru Ucraina, și-a demonstrat solidaritatea cu poporul ucrainean și angajamentul față de relațiile de bună vecinătate, care sunt de natură strategică. Diplomatul a mulțumit reprezentanților statului român pentru confirmarea viziunii comune a Ucrainei și României asupra provocărilor, generate de continuarea războiului brutal și agresiv al federației ruse împotriva Ucrainei.

La rândul său, ambasadorul cu însărcinări speciale pentru ucrainenii de pretutindeni în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, doamna Maryana Betsa, a mulțumit României pentru găzduirea Summit-ului Congresului Mondial al Ucrainenilor și pentru ajutorul acordat în lupta Ucrainei împotriva agresiunii armate a rusiei, iar Congresului Mondial al Ucrainenilor – pentru sprijinul important, acordat Ucrainei, subliniind că fiecare organizație, fiecare ucrainean, fiecare voluntar contribuie la apropierea victoriei. Ea a subliniat importanța păstrării și dezvoltării identității naționale ucrainene în lume ca o componentă esențială a rezilienței naționale. 

Ambasadorul Canadei în România, Gavin Buchan, a declarant că lupta împotriva invaziei rusești în Ucraina, lupta pentru Ucraina, ”trebuie să aibă loc peste tot, în toate capitalele noastre, în statele NATO, în Uniunea Europeană și, poate cel mai mult, în Congresul de la Washington”. ”Trebuie să ne continuăm efortul, să menținem atenția lumii asupra Ucrainei. Trebuie să rezistăm încercărilor rusești de a ne distrage atenția de la ceea ce este o luptă pentru democrație și libertate, care se duce în Ucraina”, a declarat diplomatul canadian.

Deschiderea oficiala a evenimentului s-a încheiat cu acordarea Medaliei Sf. Volodymyr, urmata de un moment artistic memorabil, susținut de două grupuri de refugiați ucraineni, stabiliți în România, care au ilustrat situația Ucrainei prin emoția despărțirii, agresiunea continua, dar mai presus de toate, speranța izbândei.

Citiți în continuare…

Share This