Tradiții și obiceiuri străvechi la “Caravana Ucraineană”, organizată de UUR-Timiș

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Etnicii ucraineni din Banat au îmbrăcat haine de sărbătoare la “Caravana Ucraineană”, organizată în comuna Bethausen, de Filiala Timiș a Uniunii Ucrainenilor din România. Manifestarea s-a desfășurat la Căminul Cultural din Cliciova, pe 18 iunie, iar oaspeții prezenți la eveniment au fost întâmpinați cu pâine și sare.

Printre invitații de seamă s-au numărat președintele UUR, deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi, președintele Filialei UUR-Arad, Gavrilă Miculaiciuc, viceprimarul comunei Bethausen, Dacian Sîrbu, directorul Liceului Teoretic “Traian Vuia” din Făget, Victor Birău, directorul Școlii Gimnaziale Ohaba Lungă, Fănică Jivulescu, directoarea Școlii Gimnaziale Margina, Livia Paulescu, și directoarea Școalii Gimnazială Bethausen, Ramona Escariu.

Din partea filialei timișene au participat alături de președintele UUR-Timiș, ing. Gheorghe Hleba, consilierul Sorin Șpilca, președintele Organizației de Femei, Mihaela Bumbuc, președintele organizației lugojene, Ioan Covaci, președintele organizației Bethausen, Vasile Condrei, președintele organizației Petroasa Mare, prof. Mariana Cubaș și directorul Școlii Gimnaziale Știuca, Nicolae Benzar.

La această ediție a caravanei au fost prezenţi atât profesori care predau limba ucraineană în unitățile de învățământ preuniversitar din județul Timiș, elevi din cadrul comunității cât şi numeroși etnici din întreg Banatul.

Evenimentul a fost moderat și prezentat de prof. Maria Szabo Condrei, inspector de specialitate la IȘJ Timiș. După intonarea imnurilor de stat ale României și Ucrainei, oficialitățile prezente au felicitat organizatorii pentru eforturile de promovare a culturii, tradițiilor și educației în limba maternă în zona de vest a țării şi au adresat scurte mesaje publicului participant la eveniment.

Programul artistic a fost asigurat de grupurile “Harmonia” și “Perlynka” din Bethausen, coordonate de Ionel Vlad și prof. Maria Szabo-Condrei, precum şi de formația de dansuri “Veselii ditociche” din Știuca, care a evoluat sub îndrumarea profesorilor Nicolae Benzar și Mioara Cinar. Au mai urcat pe scenă şi grupurile “Kedrovena” din  Petroasa Mare, coordonat de prof. Mariana Cubaș şi “Trio Hrin” din Remetea Mică,  ansamblul ”Moloda nadiia” din Lugoj și solistul vocal Vasile Bilan, unul dintre coordonatorii ansamblului, alături de prof. Violeta Manzur.

Ulterior, un grup de elevi din judetul Arad a încântat publicul cu o suită de dansuri ucrainene, iar trei tinere talentate, au interpretat câteva melodii în limba maternă. Elevii arădeni au fost coordonaţi de profesorii Ana Hanțig și Gianina Butar. Invitații speciali au fost Lesea Bezhenova și Mykhailo Vasylkiv, doi ucraineni de dincolo de graniță, stabiliţi temporar la Timişoara, împreună cu familiile lor, din cauza războiului din Ucraina.

La finalul manifestării cultural artistice, toți participanții și invitații au luat parte la masa festivă, oferită de către Uniunea Ucrainenilor din România, Filiala Timiș.

Citiți în continuare…

Share This