Uniunea Ucrainenilor din Română a marcat 1000 de zile de război în Ucraina

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Marţi, 19 noiembrie, s-au împlinit 1000 de zile de la declanșarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Cu această ocazie, Filiala București a Uniunii Ucrainenilor din România, în parteneriat cu Asociația Casa Mării Negre/Black Sea House Constanța, a organizat Sesiunea plenară „1000 de zile de la invazia pe scară largă a Federației Ruse în Ucraina”, prin care a dorit să reamintească faptul că în imediata apropiere a granițelor României, de aproape trei ani, zilnic mor oameni nevinovați, sunt distruse școli, spitale și case, sunt șterse orașe întregi de pe fața pământului, sunt țintite elemente vitale ale infrastructurii energetice. În tot acest timp, forțele de ocupație rusești comit, aproape zilnic, abuzuri şi încălcări ale drepturilor omului, acte de represiune, crime de război și crime împotriva umanității.

Evenimentul a debutat cu o rugăciune pentru pace și pentru sufletele victimelor războiului, rostită de părintele Mihai Cobziuc, consilier eparhial în cadrul Biroului Relații cu Minoritățile al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Apoi, toți cei din sală au păstrat un moment de reculegere, în memoria victimelor războiului din Ucraina.

”19 noiembrie este o zi tristă pentru Ucraina și nu numai. Aceasta este o zi tragică pentru întreaga lume civilizată și pentru Europa în special, pentru că acum 1000 de zile a început invazia pe scară largă a Federației Ruse în Ucraina. Sunt 1000 de zile de rezistență, curaj și unitate incredibilă a întregului popor ucrainean. 1000 de zile, timp în care fiecare ucrainean, indiferent de loc, vârstă sau profesie, a devenit parte a marii lupte pentru libertate”, a declarat prim-vicepreşedintele Uniunii Ucrainenilor din România, Bogdan Moisei. Acesta a subliniat că ”această zi este o reamintire a puterii poporului ucrainean, a nesupunerii sale și a credinței în victorie”. ”Ne plecăm capul în fața celor care și-au dat viața și le mulțumim tuturor celor care luptă astăzi pentru pacea noastră de mâine!”, a mai spus domnul Bogdan Moisei.

La invitația Filialei UUR-București, la eveniment a fost prezent și domnul Heorhii Zakraiavskyi, Secretar I al Ambasadei Ucrainei în România, care a subliniat că Rusia nu a atins niciunul dintre obiectivele sale strategice, suferă pierderi grele, dar nu dorește să pună capăt războiului. Dimpotrivă, în fiecare zi demonstrează din ce în ce mai multă agresiune și tactici de „terorizare” a populației, dovadă fiind cel mai recent atac masiv cu rachete asupra Ucrainei, lansat pe 17-18 noiembrie 2024.

La rândul său, președintele asociației Casa Marii Negre/Black Sea House, fost diplomat și analist de politică externă, Dorin Popescu, a spus că un om moare de două ori: o dată când moare și a două oară când este uitat, subliniind că nu avem voie să-i uităm pe cei care şi-au dat viaţa pe câmpul de luptă, pentru a apăra integritatea teritorială a statului ucrainean. ”Ucrainenii au văzut în aceste o mie de zile un fantastic suport din partea populației României, iar în zilele acelea de sprijin, în primele zile de sprijin, vreau să mă credeți că în calitate de cetățean român niciodată n-am văzut o Românie mai frumoasă și sunt convins că acest război va schimba percepțiile negative reciproce între România și Ucraina, între români și ucraineni”, a subliniat domnul Popescu.

Analistul militar Marian Zidaru a vorbit despre succesele Forțelor Armate Ucrainene în Marea Neagră, amintind de scufundarea crucișătorului Moskva și a altor nave, care au alungat, practic, flota rusă din Marea Neagă. O altă reușită, conform acestuia, a fost spulberarea mitului invincibilității sistemului antiaerian rusesc S-400, ceea ce a determinat Turcia să renunțe la contractul de miliarde semnat cu Rusia.

Răzvan Cătălin Nicola, coordonatorul World Vision Constanța, a vorbit despre sprijinul pe care Fundația World Vision România îl acordă ”celei mai de preț comori a Ucrainei”, cei 28.000 de copii ucraineni, refugiați în Constanța, care ”sunt viitorul Ucrainei și se vor întoarce acasă s-o reconstruiască și s-o facă una dintre cele mai frumoase țări din Europa”. ”Sperăm că odată cu terminarea acestui război și cu venirea păcii, datorită acestor copii, vom putea păstra relațiile de prietenie și ne vom asigura că rămân consolidate pe termen lung”, a mai spus Răzvan Cătălin Nicola.

La rândul său, jurnalistul Vasile Captaru a amintit că ”întreaga societate românească a dat dovadă de solidaritate și sprijin fără precedent, ca răspuns la situația generată de războiul din Ucraina, iar Uniunea Ucrainenilor din România a fost mereu în avangarda acestui sprijin masiv”. El a mai spus că ”este deosebit de important ca întreaga lume civilizată și democratică, căreia îi aparține și România, să fie conștientă că armata ucraineană are nevoie de sprijin solid şi continuu, pentru a opri definitiv tăvălugul rusesc, care se apropie periculos de granițele de est ale României, ale UE și NATO”.

În încheiere, corul „Edelveis” și corul de copii refugiați „Lastivka” au interpretat o selecție de melodii emoționante, cu un profund mesaj de speranță și credință în forța binelui. Trupa de teatru „Favorit” a Filialei UUR-București, formată, de asemenea, din refugiați ucraineni, a oferit un scurt spectacol artistic, despre impactul războiului asupra vieții populației Ucrainei.

În cadrul evenimentului, a fost vernisată o expoziție de fotografii de război, care prezintă realitatea crudă a conflictului din Ucraina, școli, spitale și blocuri de locuit, bombardate de armata rusă, imagini care surprind durerea oamenilor și scene de viaţă pe timp de război.

* * *

Și Filiala Timiș a Uniunii Ucrainenilor din România a marcat ”1000 de zile de război în Ucraina”. Evenimentul s-a desfășurat la sediul central din Timișoara, pe 20 noiembrie, și s-a bucurat de prezența a numeroși reprezentanți ai administrației publice locale și județene, ai ONG-urilor, profesorilor și refugiaților ucraineni.

La evenimentul care a marcat acest moment de profundă durere pentru poporul ucrainean, dar și pentru întreaga lume, au luat cuvântul numeroase oficialități: consulul Republicii Federale Germane la Timișoara, Regina Lochner, viceprimarul Timișoarei, Cosmin Tabără, inspectorul General Adjunct al I.Ș.J. Timiș, Cosmin Hogea, directorul Sucursalei Regionale de Poștă Timișoara, Adrian Răzvan Lulciuc, consilierul superior de la Consiliul Județean Timiș, Agneta Kardoș, șef Șerviciu Cooperare Internațională și Economică din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara, Alexandru Vărzaru, care a venit împreună cu inspectorul de specialitate din cadrul compartimentelor minorități și relații interetnice, Barbara Makkai, de la Direcția de Asistență Socială Timișoara, șef Serviciu Reziliență și Mobilizare Comunitară, Angela Ciupa-Rad, alături de Dalina Truică, de la acelaşi departament, şi Iryna Ihnatieva, din partea Asociației Salvați Copiii.

La acțiune au luat, de asemenea, parte reprezentanţi ai UNHCR Romania, Eva Nassar și Mihaela Stătea, iar din partea mediului academic au participat studenți însoțiti de asist. univ. dr. Loredana Bercuci, de la Facultatea de Litere din cadrul UVT. Învățământul preuniversitar a fost reprezentat la eveniment de directorul Școlii Gimnaziale Știuca, Nicolae Benzar, directorul Școlii Gimnaziale Bîrna, Petrea Ionel, directorul Școlii Gimnaziale nr.2 din Timișoara, Oana Pentea și de numeroși profesori care predau limba maternă, ucraineană. Din partea Grupului Consultativ al Minorităților Naționale Timișene au fost prezenţi Denisa Filip și Marian Pisică. Ne-a fost alături la eveniment şi vicepreședintele Filialei UUR Arad, Dumitru Stuleanec.

Președinta Filialei UUR Timiş, prof. Maria Szabo Condrei, a moderat masa rotundă și a asigurat traducerea bilingvă, româno-ucraineană. În discursul său, doamna Condrei a subliniat faptul că:
”Acest eveniment a fost organizat cu scopul de a reflecta asupra impactului profund al conflictului armat din Ucraina și de a reafirma angajamentul Uniunii Ucrainenilor din România pentru pace, stabilitate și cooperare națională. De altfel, acest moment de reflecție și dialog a reunit lideri ai comunității internaționale, instituțiilor diplomatice și experți în domeniul securității și drepturilor omului, personalități ale mediului academic, reprezentanți ai comunității ucrainene, ai administrației publice locale din județul Timiș și organizațiilor non-guvernamentale”. Pe această cale, președinta Filialei UUR Timiș a mulțumit tuturor celor prezenți pentru implicarea și suportul de care au dat dovadă timp de 1000 de zile.

Tot din partea Filialei Timiş au luat cuvântul și prim-vicepreședinții Mihaela Bumbuc, Sorin Șpilca și Vasile Drozd. De asemenea, au fost prezenți numeroși membri ai Comitetului județean, președinții organizațiilor locale: prof. Mariana Cubaș din Petroasa Mare, Sorin Laver din Știuca, Ioan Boldijar din Giarmata, reprezentantul Organizației de Tineret, Gabriel Bilan și reprezentanta Organizației de Femei, Bianca Hînda.

În încheierea evenimentului, cei prezenți au putut vizita expoziția ”Ucraina este…”, semnată de Jeny Rozbytska din Ucraina și au asistat la un moment artistic, oferit de Nicoleta Hrin, la vioară, şi de un grup de refugiați ucraineni care au recitat versuri create de Anna Zablotskaya. Un gest frumos a venit și din partea Poștei Române, care a împărțit cărți poștale refugiaților ucraineni, ilustrări ale unor momente de pe frontul din Ucraina sau ale unor clădiri bombardate.

* * *

Cu prilejul marcării a 1000 de zile de război în Ucraina, elevii de la grupele de studiu a limbii ucrainene din cadrul Colegiului Național ”Mihai Eminescu” Suceava, îndrumați de prof. Delia Martineac, cu sprijinul insp. Ilie Sauciuc, au desfășurat o activitate la sediul Filialei Suceava a Uniunii Ucrainenilor din România. La această inițiativă s-au alăturat studente și masterande de la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării din cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava. Participanții au urmărit un material video și au prezentat lucrări privitoare la evoluția conflictului militar din Ucraina. Au avut loc discuții privind cauzele principale: tensiunile geopolitice, istoria relațiilor Ucraina-Rusia, interesele economice și energetice.

Această activitate educativă dedicată celor „1000 de zile de război în Ucraina” a contribuit semnificativ la înțelegerea de către elevii și studenții suceveni a complexității acestui conflict, a cauzelor sale și a consecințelor asupra Ucrainei și a întregii lumi. Inițiativa a avut ca scop dezvoltarea gândirii critice, a empatiei și înțelegerii globale a evenimentelor contemporane.

Citiți în continuare…

Share This