Uniunea Ucrainenilor din România, parteneră în noi proiecte transfrontaliere

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Uniunea Ucrainenilor din România și autoritățile din Ucraina colaborează pentru proiecte de reconstrucție și cooperare transfrontalieră. Într-o întâlnire de lucru desfășurată la Organizația Micula a Filialei UUR Satu Mare, pe 12 august, reprezentanți ai Uniunii, autorități ucrainene și membri ai comunității locale au discutat despre activitatea UUR, stadiul parteneriatelor dintre cele două țări și identificarea unor posibilități sporite de cooperare transfrontalieră pe multiple planuri.

La eveniment au participat președintele UUR, Nicolae Miroslav Petrețchi, Vasile Pasenciuc- prim vicepreședinte, Irina Liuba Horvat – secretar general, președinte UUR Satu Mare, Vasile Buciuta- trezorier și reprezentanți ai școlii Gimnaziale “Gellert Sandor” Micula: Dobos Csaba- director, Renata Sapoian- director adjunct, prof. Adriana Bejera Horvat, precum și dr. Dorel Coica- Societatea Civilă Medicală Dr. Coica, Satu Mare.

Delegația ucraineană a fost formată din reprezentanți ai Consiliului orășenesc Hust și ai Școlii de gr. I-III din Kopashnevo, raionul Hust: Vasyl Hubal- secretar al Consiliului orașului Hust, Podolei Ivan- viceprimar, Kushnir Mykhailo- șef departament Secretariat, Svitlana Hayovych- adjunct  Departament Educației din Primărie, Kostrets Svitlana și Olga Shutko- directori adjuncți activități de învăţământ, Matshunech Lesia- jurist Spitalulul Central Hust “Ostap Petrovych Vitsynskyi”, Janna Mykytiuk- Consiliul Local Vyshkovo și director al Școlii speciale de gr. I-III Hust.

În luarea sa de cuvânt, președintele UUR, Nicolae Miroslav Petrețchi, a subliniat  că Uniunea este o punte solidă de legătură dintre România și Ucraina, iar acțiunile sale au drept scop intensificarea relațiilor de colaborare economică, socială și culturală între cele două țări, mai ales în contextul actual, atât de dificil din Ucraina.

Pe parcursul ședinței, s-a abordat problema legată de punctul de trecere a frontierei dintre România și Ucraina, situat în satul Yablunivka, comuna Vyshkovo. Nicolae Miroslav Petrețchi a subliniat importanța acestuia atât pentru partea română, cât și pentru partea ucraineană și a promis părții ucrainene că va milita activ pentru redeschiderea punctelor de frontieră dintre cele două țări, cu scopul de a facilita circulația persoanelor și transportul de mărfuri, în vederea dezvoltării relațiilor de o parte și de alta a frontierei și a comunităților din zonă.

Nicolae Miroslav Petrețchi a punctat sprijinul consistent pe care România și UUR l-au acordat Ucrainei, sub formă de ajutoare umanitare, și sprijinul necondiționat acordat refugiaților ucraineni în România, subliniind că Rusia duce, de fapt, un război nu doar împotriva Ucrainei, ci împotriva întregii Europe, iar solidaritatea este obligatorie ca Ucraina să iasă victorioasă din această confruntare.

Secretarul orașului Hust, Vasyl Hubal, a mulțumit în numele delegației ucrainene pentru sprijinul real pe care de un an și jumătate UUR îl acordă poporului ucrainean, greu încercat de război. Dl. Hubal și-a exprimat gratitudinea pentru efortul exemplar pe care UUR și Nicolae Miroslav Petrețchi l-au făcut pentru identificarea unor parteneri de nădejde din România pentru viitoarele proiecte vizând în special reconstrucția economică, socială și culturală a Ucrainei.

D-na director Janna Mykytiuk a mulțumit UUR, deputatului Nicolae Miroslav Petrețchi și Filialei sătmărene a UUR pentru colaborarea fructuoasă dezvoltată pe parcursul a zeci de ani. Dumneaei a subliniat că, încă de la începutul războiului, UUR acordă asistență comunității ucrainene, inclusiv cazare, hrană, asigurarea diverselor servicii sociale, medicale, educaționale, juridice, consultații, traduceri etc.

Oficialii din Ucraina au evidențiat că, la inițiativa UUR, Parlamentul României a adoptat o serie de hotărâri importante în favoarea Ucrainei, au fost organizate simpozioane și conferințe internaționale, pentru a discuta problemele legate de război. Și în prezent UUR este implicată activ în negocierile privind implementarea proiectelor europene transfrontaliere Intereg Next 2021-2027.

Cu acest prilej s-a discutat semnarea acordurilor de parteneriat între instituții din România și Ucraina, inclusiv un acord de parteneriat între Școala Gimnazială “Gellert Sandor” Micula și Școala de gr. I-III din Kopashnevo.

De asemenea, s-a decis depunerea a două proiecte în cadrul programului Interreg Next 2021-2027: un proiect în domeniul învățământului și un proiect în domeniul sănătății- între Spitalul Central Hust “Ostap Petrovych Vitsynskyi” și Societatea Civilă Medicală Dr. COICA, Satu Mare ambele având scopul de a intensifica cooperarea și de a promova dezvoltarea comună între cele două țări.

Citiți în continuare…

Share This