La inițiativa Elenei Torac, președinta organizației locale Brodina a Uniunii Ucrainenilor din România, în perioada 19-20 octombrie s-a desfășurat un pelerinaj de profundă încărcătură spirituală. 50 de credincioși de toate vârstele au vizitat mai multe mănăstiri și lăcașuri sfinte, ocazie cu care și-au întărit credința și au redescoperit liniștea sufletească.
Mănăstirea Recea, un loc liniștit și sacru, a oferit pelerinilor posibilitatea să se roage și să reflecteze, iar Mănăstirea Râmeț, unul dintre cele mai vechi lăcașuri monahale din România, le-a bucurat sufletele cu frumusețea și istoria sa.
Oprirea la Catedrala Încoronării Alba Iulia, simbol național, locul în care au fost încoronați regii Ferdinand și Maria ca suverani ai României Mari, a oferit o legătură strânsă între spiritualitate și istoria românilor, iar Cetatea Alba Iulia a dat posibilitatea participanților să exploreze simbolistica națională și legătura dintre religie și istoria României.
Mănăstirea Prislop este un loc sacru foarte vizitat, datorită mormântului părintelui Arsenie Boca, considerat un sfânt al zilelor noastre, în timp ce Mănăstirea Dumbrava reprezintă o adevărată atracție, fiind cunoscută pentru viața spirituală și activitatea socială a comunității monahale. O oprire a fost făcută și la Salina Turda, care a oferit participanților o experiență inedită și oportunitatea de recreere într-un spațiu natural spectaculos.
Credincioșii participanți la acest pelerinaj s-au declarat impresionați și copleșiți de profunzimea trăirilor spirituale și de frumusețea locurilor vizitate. Această experiență le-a întărit legătura cu Dumnezeu și le-a dat ocazia să învețe lucruri noi despre istoria, cultura și spiritualitatea României.
Pelerinajul a fost posibil datorită sprijinului financiar oferit de Uniunea Ucrainenilor din România. Participanții și-au exprimat mulțumirea față de deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi și președintele Filialei UUR Suceava, Ilie Sauciuc, pentru susținerea acordată.
Această călătorie a reprezentat o ocazie deosebită pentru etnicii ucraineni din Brodina de a se reconecta cu valorile religioase, de a aprofunda cunoștințele despre locurile sfinte și de a experimenta o regăsire spirituală într-o atmosferă de unitate și liniște interioară.