UUR a participat cea de a IX-a ediție a Festivalului Minorităților Etnice din Timișoara

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Ucrainenii, sârbii, germanii, evreii, bulgarii, slovacii, rromii, maghiarii, aromânii, italienii și armenii, au celebrat în această lună cea de a IX-a ediție a Festivalului Minorităților Etnice în Parcul Rozelor din Timișoara.

     Sărbătoarea a debutat cu o piesă de teatru pentru copii, unde cei mici au fost ei înșiși personajele principale, sceneta derulându-se în limbile etniilor bănățene, iar invitați speciali au fost membrii ansamblului ,,Cervona Kalena”, din Bucovina, coordonat de Iulian Chideșa.

    Minoritățile conlocuitoare din zona de vest a țării au expus standuri cu costume tradiționale, carpete țesute, ștergare, reviste, cărți, ziare sau aranjamente florale. De asemenea, au fost organizate ateliere de creație și au fost prezentate preparate culinare specifice fiecărei minorități în parte. Programul artistic a fost susținut de ansamblurile artistice din diverse colțuri ale județului, filiala UUR Timiș  fiind reprezentată de formația vocal-instrumentală ,,Huțulii din Banat”.  Din componența acesteia fac parte instrumentiști și soliști vocali din localitățile Remetea Mică și Giarmata. Huțulii sunt celebri din 2014, ei au participat la manifestări cultural artistice organizate de UUR Timiș și la festivaluri în Timișoara, Lugoj, București, Arad, Suceava, Sighetu-Marmației, Tulcea, Sighișoara, Sibiu sau peste hotare în Serbia, Bulgaria, Ucraina, Croația, Grecia și Turcia.

   Din partea comunității ucrainenilor, au participat, alături de comitet, președintele Filialei UUR Timiș, Gheorghe Hleba, președintele Organizației de Tineret, Bianca Hînda, cel al Organizației de Femei, Mihaela Bumbuc și Sorin Șpilca, consilier UUR Timiș.

Citiți în continuare…

Vilne slovo nr. 9-10, mai 2024

Vilne slovo nr. 9-10, mai 2024

În această ediție, puteți citi: • Uniunea Ucrainenilor din România își deschide oficial campania electorală; • Din...

Share This