Pe 27 octombrie, la Timișoara, a avut loc Conferința Biblică a Ucrainenilor Adventiști din Banat. Evenimentul, desfășurat la Biserica Betania, a fost organizat în parteneriat cu Filiala Timiș a Uniunii Ucrainenilor din România. Acesta s-a bucurat de participarea a numeroși pastori, veniți din diferite părți ale țării, cât și din Ucraina.
Cuvântul de bun venit a fost rostit de pastorul Erik Csergezan, iar pastorul gazdă a fost Ionel Soponariu. Printre invitații de seamă ai cultului religios s-au numărat: președintele BAZS, pastorul Aurel Neațu, președintele Conferinței Banat, pastorul Mihai Maur, responsabil cu Libertatea Religioasă și Relații Publice, pastorul Dragoș Mușat, reprezentantul Minorităților Etnice din Banat, pastorul Verebi Laszlo și, nu în ultimul rând, pastorii: Teofil Brînzan, Ionel Vlad, Costel Trandafir și Teodor Brânzanic din Maramureș, domnul Brânzanic fiind și cel care a asigurat traducerea întregului program în cele două limbi, română și ucraineană. Din partea Uniunii Ucrainenilor din România au fost prezenți la Conferință: prim-vicepreședintele UUR Vasile Pasenciuc, vicepreședinții UUR Mihai Traista și Ioan Recalo, și președintele Filialei UUR-Caras-Severin Daniel Basaraba.
Din Ucraina, au participat la conferință pastorii Andrei Konașuk, Alexandru Moscovciuk și Victor Vlasiuk, care, pe lângă rugăciunile rostite în limba maternă, le-au vorbit creștinilor, prezenți în număr foarte mare la manifestare, despre situația critică prin care trec frații noștri din țara vecină și despre eforturile pe care comunitatea de dincolo de graniță și Biserica Adventistă le realizează pentru a veni în sprijinul celor care trec prin momente dificile, de grea încercare. Pastorii ucraineni au mai spus că Dumnezeu a dăruit poporului român o inimă bună și fără sprijinul acestuia, și implicit al Uniunii Ucrainenilor din România, vecinilor noștri ucraineni le-ar fi fost foarte greu. Aceștia au mulțumit organizatorilor pentru invitație și i-au salutat atât pe reprezentanții UUR prezenți la Conferință, cât și pe creștinii veniți din localitățile Bethausen, Darova, Lugoj, Pogănești, din județul Caraș-Severin și Maramureș.
A fost rostită o rugăciune de binecuvântare a întregii asistențe și pentru pace în Ucraina. În luările de cuvânt, vorbitorii au mulțumit Uniunii Ucrainenilor din România atât pentru organizarea acestui eveniment deosebit de important pentru comunitățile noastre, cât și pentru încheierea Protocolului de colaborare cu Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din România, care a fost semnat de curând. Acest protocol vizează menținerea, consolidarea și extinderea colaborării dintre cele două părți, în beneficiul credincioșilor adventiști ucraineni din țara noastră.
Filiala Timiș a UUR a fost reprezentată la eveniment de președinta acesteia, prof. Maria Szabo Condrei, care a avut un rol esențial în organizarea Conferinței și care a susținut că acest eveniment se datorează întregii echipe UUR Timiș: ,,Dați-mi voie să mulțumesc gazdelor acestei frumoase biserici, unde vin cu mare drag, ori de câte ori am ocazia, și pe această cale vreau să mulțumesc președintelui Conferinței, pastorului Mihai Maur, care și-a găsit timp pentru a fi împreună cu noi, și tuturor pastorilor din această confesiune, prezenți la eveniment. Nu în ultimul rând, vreau să mulțumesc conducerii UUR, care a făcut posibil ca un buget să fie alocat pentru a facilita prezența grupului din Ucraina, la această importantă Conferință”.
Din cadrul Filialei timișene au mai fost prezenți la eveniment: prim-vicepreședinții Mihaela Bumbuc și Vasile Drozd, președinta Organizației locale UUR Petroasa Mare, prof. Mariana Cubaș, președintele Organizației locale Bârna, Ioan Longa, și președintele Organizației locale UUR Bethausen, Vasile Condrei.
La Conferința Biblică a Ucrainenilor Adventiști din Banat, momentele muzicale au fost susținute de grupul vocal-instrumental ,,Aripi” din Ucraina, formația de fluiere din Bethausen, coordonată de pastorul Ionel Vlad, Grupul de copii din Darova și solista Gina Oniță.
La finalul evenimentului, atât invitații din țară, cât și cei de peste hotare au primit, din partea conducerii Filialei UUR Timiș, reviste și cărți editate de UUR în limbile ucraineană și română.
Mesajul preşedintelui Uniunii Ucrainenilor din România de Sfântul Nicolae
Unul dintre cei mai cunoscuţi şi iubiţi sfinţi ai creștinătății este, cu siguranţă, Sfântul Nicolae. Ucrainenii din...