În cursul zilelor de 5 și 6 martie, Uniunea Ucrainenilor din România a trimis în Ucraina încă 6 convoaie cu ajutoare umanitare, în total 56 de camioane, prin punctele de trecere a frontierei româno-ucrainene Siret-Porubne, Sighetu Marmației-Slatina, Halmeu-Deakove. Produsele au ajuns la centrele special amenajate în regiunile Transcarpatia, Ivano-Frankivsk și Cernauți.
În paralel cu colectarea ajutoarelor umanitare destinate refugiaților din Ucraina, UUR continuă acțiunile umanitare și de sprijin pentru refugiați. Astfel, Uniunea și-a triplat numărul de locuri de cazare şi masă, care sunt puse la dispoziția cetățenilor ucraineni, afectați de război. Asigură, de asemenea, masa tuturor refugiaților cazați în spațiile Uniunii și nu numai. În colaborare cu structurile de specialitate, copiii și adulții beneficiază de servicii medicale și consiliere psihologică.
La toate sediile UUR din România unde sunt cazați refugiați ucraineni, aceștia din urmă au acces la biblioteci, care conțin ghiduri de conversație român-ucrainean și ucrainean-român, cărți și reviste în limba ucraineană, inclusiv pentru copii, care pot fi distribuite, la cerere, în toată țara. În același timp, membri ai UUR se află la toate punctele de trecere a frontierei, situate la granița cu Ucraina și acordă tot sprijinul, inclusiv traducere, atât de necesar în aceste momente dificile. Aceștia pot fi recunoscuți după ecusoanele cu sigla UUR, vizibile pe haine.
De asemenea, UUR pune la dispoziția refugiaților ucraineni, cu titlu gratuit, mijloace de transport până la Ambasada Ucrainei la București, astfel încât cei care au probleme cu actele de identitate să și le poată rezolva cât mai repede, și se implică în asigurarea transportului pentru cetățenii ucraineni, care doresc sa ajungă în alte țări europene.
Voluntarii UUR se implică în campania demarată de Agenția națională împotriva traficului de persoane, asigurând traducerea și distribuirea la punctele de trecere a frontierei de materiale informative în vederea conștientizării riscurilor asociate traficului de persoane. În același timp, în baza parteneriatului cu Radio România, aceștia distribuite si flyere cu informații referitoare la frecventele pe care posturile teritoriale transmit buletine de știri în limba ucraineană, cu informații importante pentru refugiați, realizate de Radio Romania International.
Sâmbătă, în biserica ortodoxă ucraineană din Sighetu Marmației, Vicariatul ortodox ucrainean, în parteneriat cu UUR, a oficiat o slujbă specială de rugăciune pentru pace în Ucraina, la care au participat alături de enoriașii bisericii, mai mulți refugiați cazați în zonă.
Uniunea Ucrainenilor din România mulțumește tuturor partenerilor, instituțiilor, ONG-urilor, voluntarilor și oamenilor simpli pentru implicare și sprijin.