UUR-Maramureș a celebrat 209 ani de la nașterea poetului ucrainean Taras Șevcenko

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Filiala Maramureș a Uniunii Ucrainenilor din România a celebrat, pe 9 martie, „209 ani de la nașterea poetului național ucrainean, Taras Șevcenko”, supranumit și „Marele Cobzar”. Întemeietorul literaturii ucrainene moderne reprezintă simbolul luptei pentru solidaritate, unitate, iubire de popor și tradiție. Operele sale reflectă dorința însetată pentru libertatea neamului ucrainean și redarea identității naționale a Ucrainei.

Acțiunea dedicată poetului național ucrainean, a debutat prin oficierea slujbei în memoria Marelui Cobzar și a eroilor care și-au pierdut viața în războaiele declanșate de poporul rus. Din partea Vicariatului Ortodox Ucrainean din România, a oficiat serviciul religios părintele Vicar Lauruc Nicolae, iar din partea Vicariatului Greco-Catolic din România, părintele Vicar Greco-Catolic, Colopelnic Vasile și părintele Marușciac Dan.

Președintele Uniunii Ucrainenilor din România, Nicolae-Miroslav Petrețchi, cel al Filialei Maramureș, Miroslav Petrețchi, al organizației locale UUR Lunca la Tisa, Sambor Anna, viceprimarul Onița-Ivașcu Daniela, Mariș Ion, părintele Vicar ortodox, Lauruc Nicolae și părintele Vicar greco-catolic, Colopelnic Vasile și-au exprimat susținerea permanentă față de poporul ucrainean, aflat încă în decursul unui război nemilos, și recunoștința pentru ceea ce a lăsat lumii literare poetul și omul Șevcenko, simbol al curajului și patriotismului.

Unul dintre cele mai așteptate momente a fost depunerea coroanelor la bustul geniului literar, debutat prin intonarea imnurilor României și Ucrainei. Brațele elevilor de la Liceul Pedagogic „Taras Șevcenko” au purtat cu mândrie coroanele dedicate lui Taras, așezându-le cu grijă la căpătâiul bustului, în semn de cinste. Ofrandele florale au venit din partea Uniunii Ucrainenilor din România și Filialei Maramureș, din partea Vicariatului Ortodox Ucrainean din România, Vicariatului Greco-Catolic Ucrainean din România și din Partea Primăriei Municipiului Sighetu Marmației și a Consiliului local.

Citiți în continuare…

Share This