Președintele Uniunii Ucrainenilor din România, deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi a efectuat, în perioada 9-10 iunie, o vizită în județul Maramureș pentru a identifica problemele cu care se confruntă etnicii ucraineni din acest județ. Cu această ocazie, domnul Petrețchi a vizitat organizațiile locale ale Uniunii Ucrainenilor din România din comunele Poienile de Sub Munte, Repedea și Ruscova și, împreună cu președinții acestora, Ioan Recalo și Pintea Mariciuc, a avut mai multe întâlniri cu reprezentanți ai administrației, cu conducerile unităților școlare în care este studiată limba ucraineană, precum și cu membrii comunității ucrainene.
Temele de discuție au vizat lipsa materialului lemnos pentru încălzirea locuințelor în sezonul rece, proiectele depuse de autoritățile locale în vederea dezvoltării regiunii și problemele apărute în unitățile școlare cu predare în limba ucraineană. De asemenea, au fost discutate modalități de soluționare a acestora prin mijloace parlamentare.
Spre sfârșitul vizitei, deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi a mers la viitorul sediu al organizației locale UUR din comuna Ruscova, unde se vor desfășura activități de promovare a culturii, tradițiilor și obiceiurilor ucrainene locale și regionale. În cea de-a doua parte a vizitei, președintele UUR s-a deplasat în municipiul Sighetu Marmației, unde s-a întâlnit cu reprezentanți ai autorităților publice locale și ai Vicariatului Ortodox Ucrainean, pentru a dezbate problemele cu care se confruntă etnicii ucraineni din oraș.
Elevii singurului liceu cu predare în limba ucraineană din țară, „Taras Șevcenko”, instituție de învățământ cu profil pedagogic situată în Sighetu Marmației, au avut surpriza să-l aibă alături pe Nicolae Miroslav Petrețchi, la festivitatea de încheiere a anului școlar. De aceeași bucurie au avut parte și copiii care învață în comuna Poienile de sub Munte.
Președintele UUR a mulțumit colectivului profesoral și elevilor celor două unități școlare pentru sprijinul exemplar acordat Ucrainei în aceste momente dificile. Întâlnirea s-a concentrat pe identificarea necesităților educaționale ale liceului, dar mai ales pe modalitățile prin care acestea pot fi soluționate la nivel parlamentar. Totodată, au fost dezbătute viitoarele proiecte demarate de UUR în colaborare cu administrațiile publice locale, cu profesorii Liceului Pedagogic „Taras Șevcenko” și cu reprezentanții Vicariatului Ortodox Ucrainean pentru promovarea culturii și tradițiilor comunității ucrainene și a studiului limbii ucrainene materne.