Vizita de lucru în regiunea ucraineană Ivano-Frankivsk

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Conducerea Uniunii Ucrainenilor din România a răspuns, pe 15 septembrie, invitației conducerii Administrației de Stat din regiunea ucraineană Ivano-Frankivsk, cu care avem un parteneriat încă din anul 2016.

Chiar din debutul dezbaterilor, a fost subliniat faptul că Parlamentul României a fost printre primele Legislative ale lumii care au condamnat agresiunea Federației Ruse în Ucraina, exact de la debutul războiului, fiind salutat efortul Guvernului României pentru sprijinul acordat refugiaților.

Recunoștința a continuat prin mulțumirile adresate României și Uniunii Ucrainenilor din România, pentru sprijinul acordat Ucrainei și refugiaților ucraineni. De altfel, președintele Administrației Regionale de Stat Ivano-Frankivsk, Svitlana Onyshchuk, a punctat explicit faptul că România și Uniunea Ucrainenilor din România au avut cea mai mare promptitudine în a oferi sprijin celor fugiți din calea războiului, primele ajutoare pentru aceștia venind din partea noastră.

De altfel, în baza parteneriatului de colaborare cu Administrația de Stat Ivano-Frankivsk, cunoscând implicarea și determinarea conducerii UUR, administrația regiunii ucrainene ne-a și dăruit cărți pentru elevii ucraineni refugiați.

Din partea conducerii UUR, alături de colegii mei Vasile Pasenciuc (prim- vicepreședinte), Miroslav-Nicolae Petrețchi (președinte al filialei Maramureș), Alexandru Mocernac (consilier parlamentar) și Costel Ilie (consilier superior), am subliniat că România susține în totalitate Ucraina, că ne dorim să avem o Ucraină puternică, suverană și independentă, membră a Uniunii Europene. Ne-am propus de asemenea ca, după finalizarea războiului, care în mod categoric se va încheia cu victoria Ucrainei, să continuăm și să îmbunătățim relațiile de colaborare dintre cele două state, la absolut toate nivelurile, în special pe cele din regiune, având în vedere că avem foarte multe obiective comune.

Reuniunea a avut și o secțiune de analiză privind situația actuală a refugiaților ucraineni, iar UUR s-a angajat ca, în continuare, cei fugiți din calea războiului să beneficieze de același sprijin din partea noastră.

Delegația Administrației de Stat din regiunea ucraineană Ivano-Frankivsk a fost reprezentată la masa dialogului la cel mai înalt nivel: președinte Svitlana Onyshchuk, vicepreședinte Vadym Sozonyk, șef interimar al Departamentului de Cooperare Internațională, Integrare Europeană, Turism și Investiții, Halyna Makota, șef al Direcției de Informare și Comunicare cu Publicul, Iryna Lakiza, adjunct al șefului Direcției de Cultură, Naționalități și Religii- șef al Departamentului de Cultură și Arte, Myroslava Korneliuk.

Citiți în continuare…

Share This