În perioada 14-15 iunie 2023, o delegație condusă de președintele Filialei UUR Suceava, Ilie Sauciuc, împreună cu directoarea Colegiului Național ”Mihai Eminescu” (CNME) Suceava, Silvia-Corina Nuțu, alături de prof. Mirela Cotos și prof. Mihaela-Delia Martineac, s-a aflat într-o vizită de lucru la Cernăuți.
Vizita s-a desfăşurat în cadrul Proiectului Educațional Internațional ”Elevi acum, profesori în devenire”, inițiat în urmă cu cinci ani de inspector prof. Lucia Mihoc, un proiect care a fost reînnoit periodic.
Echipa de proiect a Colegiului Pedagogic din cadrul Universității Naționale de Stat ”Iurii Fedkovici” a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanții instituțiilor partenere din România, în cadrul căreia au fost discutate activitățile ce urmează a se desfășura până la finalul acestui an calendaristic.
Protocolul semnat de parteneri prevede realizarea unui schimb de bune practici, în cadrul căruia o grupă de elevi din Cernăuți, însoțită de cadre didactice, va participa la procesul instructiv-educativ, la activitățile științifico -metodice și la practica pedagogică desfășurată la Suceava.
Pe parcursul acestui an se desfăşoară o serie de activități culturale, cu participarea unor invitați din Ucraina, precum Festivalul de colinde ucrainene organizat la Suceava sau comemorarea poetului ucrainean Taras Șevcenko, la Negostina (acțiuni derulate de UUR, Suceava), reprezentanții partenerilor din Suceava sunt așteptați la Festivalul tradițional studențesc de cântece “Ciocârlia bucovineană”, o delegație formată din elevi și profesori de la Cernăuți va participa la Școala de Vară de la Bălcăuți, în perioada 25-29 iulie 2023, unde se vor implica activ în lucrul cu elevii proveniți de la școala gazdă. Întrucât acordul de parteneriat semnat pe data de 9 decembrie 2022 prevede și o colaborare pe linie sportivă, elevii ucraineni sunt invitați să participe la Campionatul Național de Fotbal al tinerilor ucraineni din România, organizat de UUR, care va avea loc la Negostina, în a doua jumătate a lunii august.
Programul stabilit de reprezentanții Colegiului Pedagogic din Cernăuți a fost intens. După semnarea protocolului, delegația noastră a vizitat baza materială a școlii: cabinetul de limba ucraineană, cabinetul de limba română, laboratorul de informatică, sălile destinate lecțiilor de muzică (canto, cor și instrumentală) și sala de sport.
Din păcate, războiul afectează toți cetățenii Ucrainei. Chiar dacă regiunea Cernăuți este ferită de conflictul armat direct, locuitorii suferă pentru apropiații plecați pe front și pentru cei care s-au jertfit, apărându-și țara. În cadrul școlii a fost amenajată o expoziție dedicată eroilor ucraineni și se organizeză lunar diferite activităţi şi strângeri de fonduri, cu scopul de a achiziționa lucruri necesare militarilor. De asemenea, atunci când au timp, angajații școlii lucrează la împletirea unor plase de camuflaj, care sunt trimise pe front.
Delegația din Suceava a vizitat Universitatea ”Iurii Fedkovici” și Casa memorială ”Olga Kobyleanska” din Cernăuți, apoi a avut o întâlnire cu reprezentanții Consulatului României la Cernăuți. A urmat o întrevedere cu Iurie Levcic, directorul Centrului Bucovinean de Artă din Cernăuți, care a prezentat activitatea ansamblului de copii pe care îl conduce, proiectele derulate până în prezent, precum și planurile pentru viitor.
Vizita s-a încheiat cu o ceremonie de depunere de flori la statuia poetului român Mihai Eminescu. În semn de respect reciproc, reprezentanții celor trei instituții partenere au depus buchete de flori și la statuia marelui poet ucrainean Taras Șevcenko.