Zilele Teatrului Ucrainean la București

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Comitetul Filialei București a Uniunii Ucrainenilor din România a organizat, în perioada 30 septembrie – 2 octombrie 2022, cea de-a IV-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru „Zilele Teatrului Ucrainean”.

Deschiderea evenimentului a avut loc vineri, 30 septembrie, ora 18, la Teatrul Dramaturgilor Români, cu piesa „ȘeValetul”, scrisă de dramaturgul român de origine ucraineană Mihai Hafia Traista, spectacol pus în scenă de regizorul Vasile Toma, care a jucat în rolul Valetului Caranfil, alături de actorul Ioan Grosu, de la Teatrul Nottara, care a interpretat rolurile fraților Tom și Jorj.

Spectacolul ”ȘeValetul” a făcut parte din repertoriul Teatrului Dramaturgilor Români, urmând ca din 15 octombrie să fie preluat de Teatrul de Comedie din București. Deși pare o piesă de comedie spumoasă, în spatele umorului se devoalează drama a doi frați, nepoții unei aristocrate ucrainenсe, de pe malul Tisei, care nu  pot împărți averea lăsată de bunica lor.

„Zilele Teatrului Ucrainean” au continuat, la sediul Filialei București, cu spectacolul lectură Cântecul Pădurii, de Lesea Ukrainka, tradus de Mihai Hafia Traista și regizat de Magdalena Băcescu și de actorul Ștefan Apostol. Cu aceeaşi ocazie a fost vernisată  expoziția de pictură, „Invitație la vernisaj”, a regizorului și actorului Vasile Toma, membru simpatizant al Uniunii Ucrainenilor din România.

A treia zi a avut loc o masă rotundă cu tema „Istoria Teatrului Ucrainean” la care au prezentat comunicări regizorii și actorii Magdalena Băcescu și Vasile Toma, poetul Tudor Ciobotaru și dramaturgul Mihai Hafia Traista. De asemenea, cei prezenți au avut bucuria să urmărească piesa de teatru „Fericirea furată” de Ivan Franko.

În închiderea evenimentului, președintele Filialei București, Mihai Traista, a mulțumit tuturor pentru participarea la eveniment, în numele președintelui Uniunii Ucrainenilor din România, deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi.  

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 361

,,Naș holos”, Nr. 361

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (II); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This