Ziua cămășii ucrainene marcată de filiala clujeană a UUR

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Filiala Cluj a Uniunii Ucrainenilor din România a organizat sâmbătă, 14 mai, acțiunea „День вишиванки” („Ziua cămășii ucrainene”), la care au participat membrii Filialei împreună cu invitați din Ucraina care și-au găsit refugiul în orașul de pe Someș.

Coordonatoarea evenimentului, redactorul-șef al revistei pentru copii „Дзвоник” („Clopoțel”), editat sub egida UUR, și inițiatoarea „Clubului copiilor ucraineni”, Lyudmyla Dorosh, a deschis acțiunea cu prezentarea istoricului sărbătorii „Zilei cămășii ucrainene”, descriind specificul cămășii tradiționale ucrainene, simbolistica broderiei, varietatea de motive vegetale, florale și geometrice care împodobesc cămășile tradiționale și semnificația acestora, încheindu-și prezentarea cu citirea unei legende despre vyșyvanka.

Ca de fiecare dată, în cadrul „Clubului copiilor ucraineni”, s-a desfășurat un atelier de creație, de data aceasta, fiind, evident, legat de vyșyvanka. Astfel, cei mici au creat modele de pe cămașa tradițională din mărgele de călcat, din care au ieșit broderii care mai de care mai inedite, în timp ce copiii mai mari împreună cu părinții lor au realizat broderii pe carton din ață colorată – Tehnica String art, rezultând modele deosebite.

Atmosfera de lucru a fost susținută de cântece populare ucrainene. La final, toți participanții au primit gratuit câte un „Ghid de conversație Român-Ucrainean”, precum și reviste și ziare editate de UUR. Mulțumirea și bucuria de pe chipurile celor prezenți care au găsit în cadrul Filialei un loc de refugiu, în care cuvântul de ordine este armonia, un loc de întâlnire a celor care susțin și promovează frumoasa cultură și limbă ucraineană, un loc în care se nasc prietenii adevărate, reprezintă încununarea misiunii Uniunii Ucrainenilor din România de a organiza astfel de evenimente, menite să adune oameni, să popularizeze limba, cultura și literatura ucraineană.

Citiți în continuare…

Share This