Ziua Internațională a Cămășii și Cusăturilor Ucrainene, sărbătorită de UUR-București

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

„Ziua Internațională a Cămășii și Cusăturilor Ucrainene” a fost sărbătorită, cu emoție și bucurie, de Filiala București a Uniunii Ucrainenilor din România, pe 17 mai, printr-un eveniment dedicat tradiției, culturii și identității ucrainene, într-un cadru marcat de solidaritate și frumusețe autentică.

Au participat membri ai comunității ucrainene din capitală, refugiați din Ucraina, simpatizanți ai filialei, studenți, scriitori și jurnaliști bucureșteni, care au răspuns invitației de a marca această zi specială, purtând cu mândrie cămăși tradiționale și împărtășind momente de emoție și cultură vie.

Evenimentul a fost moderat de Lisa Maria Ionescu, o tânără artistă cunoscută pentru talentul și implicarea sa în promovarea valorilor ucrainene.  Festivitățile au început cu intonarea imnurilor României și Ucrainei, urmată de un moment de reculegere în memoria celor căzuți în războiul din Ucraina.

A fost transmis mesajul Președintelui Uniunii Ucrainenilor din România, Nicolae Miroslav Petrețchi, deputat în Parlamentul României.

Au luat cuvântul: Mihai Hafia Traista, scriitor și președinte al Filialei București a UUR, Bogdan Moisei, prim-vicepreședinte al UUR și Fabian Popovici, coordonatorul tineretului ucrainean din Europa.

Programul a continuat cu spectacolul de teatru „Femeile prin ochii lui Șevcenko”, susținut de actori refugiați ucraineni, reuniți în cadrul Teatrului „Favorit” – un omagiu adus sensibilității și forței feminine din universul poetului național al Ucrainei.

Secțiunea artistică a cuprins, de asemenea, un recital de poezie și muzică susținut de: Ansamblul „Edelveis Poesis” al Filialei București a UUR, Ansamblul refugiaților ucraineni „Victoria – Peremoha”, Lisa Maria Ionescu & Zenovia Mandiuc, Traian Chiricuță, cantautor, Mihai Hafia Traista, scriitor.

Ziua s-a încheiat într-o atmosferă caldă, sub semnul cusăturilor încărcate de simboluri și al zâmbetelor cusute cu speranță. A fost o celebrare a patrimoniului imaterial care ne unește dincolo de granițe, timp și apartenențe.

Citiți în continuare…

Share This