Pe 20 iunie, am marcat Ziua Mondială a Refugiatului, eveniment consacrat conștientizării dramelor prin care trec zeci de milioane de oameni din întreaga lume, strămutați sau nevoiți să-și părăsească țările de origine din cauza războaielor, persecutați din motive etnice, politice sau de altă natură.
Din nefericire, acest fenomen a căpătat dimensiuni și mai mari ca urmare a agresiunii ruse împotriva Ucrainei, punându-ne în fața unei realități de neignorat. În acest context deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi a dorit să amintească, în Parlament, faptul că atât statul român, cât și întreaga societate au arătat compasiune și unitate, fiind alături de cetățenii ucraineni, refugiați în România, punându-le la dispoziție toate lucrurile de care aceștia au avut nevoie, atât prin modificări legislative, cât și prin acțiuni umanitare sau asistență medicală.
Pentru acest lucru, dar și pentru buna colaborare pe care a avut-o Uniunea Ucrainenilor din România cu instituțiile europene și internaționale, autoritățile centrale și locale, precum și cu societatea civilă, Nicolae Miroslav Petrețchi a mulțumit, încă o dată, tuturor celor care s-au alăturat eforturilor de susținere a Ucrainei și poporului ucrainean.
Parlamentarul a mai subliniat că ”din păcate, războiul continuă, refugiații ucraineni nu se pot întoarce în siguranță în țara lor și sunt nevoiți să-și continue viața în afara Ucrainei. De aceea, trebuie să continuăm eforturile pentru integrarea lor în societate, oferindu-le o șansă la un trai decent și sigur, atât prin politici publice, cât și prin deschiderea fiecăruia dintre noi.”
”Nu în ultimul rând, trebuie să evităm banalizarea răului și să scoatem în evidenţă drepturile și nevoile refugiaților, canalizându-ne eforturile pentru mobilizarea voinţei şi resurselor politice pentru a le asigura nu doar supraviețuirea, ci şi integrarea deplină în țara noastră”, a conchis Nicolae Miroslav Petrețchi.