Cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii, pe 15 februarie, județul Suceava a fost animat de activități pline de impact, care au captivat atenția atât a celor mai mici învățăcei, cât și a elevilor de liceu. Profesorii dedicați de limbă ucraineană au organizat evenimente remarcabile pentru a încuraja tinerii să se dedice lecturii, indiferent de formatul preferat, clasic sau electronic.
La Școala Gimnazială Argel, profesoara Cerasela Ciornei a organizat cu elevii săi adevărate centre de lectură în limba ucraineană, extrăgând împreună cu aceștia citate motivaționale despre cărți și lectură, iar la Școala Gimnazială Paltinu, sub îndrumarea prof. Constantina Bursuc, elevii au explorat cărțile din bibliotecă, au decriptat ghicitori, au deslușit tâlcul proverbelor și au creat semne de carte.
În Colegiul Național “Mihai Eminescu” Suceava, sub sloganul “Lectura este unicul mijloc prin care putem aluneca, uneori involuntar, în pielea, vocea sau sufletul altcuiva” (Joyce Carol Oates), profesoara de limba română, Oana Strejac, a coordonat activitatea ”Citesc, deci exist…”, cu un concurs de lectură la prima vedere în limbile română, ucraineană, germană, engleză, franceză și japoneză.
La inițiativa profesoarei Martineac Delia, elevii au lecturat fragmente din operele unor scriitori ucraineni valoroși precum Myhailo Koțiubynski, Vasyl Stefanyk, Marko Vovciok și Olga Kobyleanska.
Ziua Națională a Lecturii, proclamată prin lege anul trecut, pe 15 februarie, are și o semnificație istorică, coincizând cu ziua de naștere a două mari personalități ale culturii românești: Titu Maiorescu, politician, critic literar, fondatorul Societății literare “Junimea” și Spiru Haret, matematician și ministru al Educației, dezvoltator al sistemului educațional modern.
Evenimentele dedicate lecturii cultivă dorința tinerilor de a citi din plăcere și de a conștientiza importanța lecturii în formarea personalității lor.