185 de ani de la nașterea scriitorului și traducătorului Ivan Neciui-Levyțkyi

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Sâmbătă, 28 octombrie 2023, Filiala Cluj a UUR, în colaborare cu Specializarea limba și literatura ucraineană din cadrul Departamentului de limbi și literaturi slave al Facultății de Litere (UBB), a organizat manifestarea cultural-științifică „185 de ani de la nașterea scriitorului și traducătorului Ivan Neciui-Levyțkyi”.

După cum, luna aceasta, a avut loc cel mai important eveniment al UUR, și anume Congresul 9 al Uniunii Ucrainenilor din România, președintele Filialei Cluj, conf. univ. dr. Ioan Herbil, a deschis acțiunea prin prezentarea, pe scurt, a principalelor momente și luări de cuvânt ale reprezentanților diferitelor instituții, care au avut loc în cadrul acestuia. În finalul intervenției, domnul Ioan Herbil a citit Rezoluția Congresului.

După acest preambul informativ, a urmat citirea primei comunicări de către studenta din anul I de la Specializarea ucraineană-rusă, Tania Firisciac, intitulată „Crochiu biografic al lui Ivan Neciui-Levyțkyi”. Activitatea prolifică a lui Ivan Neciui-Levyțkyi în domeniile literar, istoric, civic, pedagogic și publicistic, relevată în comunicare, a impresionat auditoriul.

Cea de-a doua intervenție i-a aparținut doamnei lector. dr. Mihaela Herbil, care a vorbit audienței despre activitatea publicistică a celui evocat, nu înainte de a aminti că doar cu o zi în urmă, adică la data de 27 octombrie, în Ucraina, a fost celebrată „Ziua Scrierii și a Limbii Ucrainene”. Până anul trecut, această sărbătoare avea o altă dată, 9 noiembrie, însă, odată cu trecerea Bisericii pravoslave ucrainene la calendarul iulian, toate sărbătorile calendaristice au fost decalate cu 13 zile înainte, rezultând că și celebrarea cronicarului Nestor, de care este legată „Ziua Scrierii și a Limbii Ucrainene”, a fost schimbată de pe 9 noiembrie pe 27 octombrie.

Lui Ivan Neciui-Levyțkyi, care reprezintă, în opinia lui Ivan Franko, „ochiul colosal, atotcuprinzător al Ucrainei”, îi aparțin nenumărate studii și articole publicistice în care condamnă asuprirea națiunii ucrainene de către imperialismul rus, atitudine justificată dacă luăm în considerare doar faptul că scriitorul ucrainean a trăit în perioada în care au fost emise de către puterea imperială două decrete nimicitoare la adresa existenței însăși a poporului ucrainean: Valuievskyi țyrkuliar (circulara lui Valuev) (1863) și Emskyi ukaz (decretul de la Ems) (1876), care interziceau orice formă de manifestare lingvistică, spirituală, educațională, publicistică ucraineană. Ca reacție la Emskyi ukaz, Ivan Neciui-Levyțkyi scrie articolele «Сьогочасне літературне прямування» („Direcția literară actuală”) (1878) și «Українство на літературних позвах з Московщиною» („Ucrainismul – pe revendicările literare cu Moskovia”) (1891), primul dintre acestea constituind obiectul analizei doamnei Mihaela Herbil. Autorul articolului dezvăluie trei principii pe care trebuie să se bazeze literatura ucraineană: realismul, naționalismul și narodnicismul, argumentându-le pe fiecare în parte.

Acțiunea a fost încununată de vizionarea emisiunii Toți împreună, mai exact aniversarea a 25 de ani de existență a redacției pentru minorități a TVR Cluj, prilej cu care, pe scena Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, au evoluat peste 10 etnii, printre care și ucrainenii. Astfel, membrii trupei de teatru amator „Pasărea de foc” a Filialei Cluj a UUR au pus în scenă povestirea „Familia lui Kaidaș” de Ivan Neciui-Levyțkyi. Cei prezenți la manifestare, printre care s-au numărat cadre didactice universitare, studenți, tineri ucraineni, invitați din Ucraina etc., au apreciat în mod deosebit reprezentația trupei de teatru „Pasărea de foc”, exprimându-și gratitudinea vizavi de activitățile Filialei Cluj a UUR.

Citiți în continuare…

Share This