80 de ani de la nașterea scriitorului ucrainean Vasyl Klym (Vasile Clem)

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Comisia pentru cultură a Uniunii Ucrainenilor din România, a organizat, sâmbătă 5 iunie, acțiunea culturală „80 de ani de la nașterea scriitorului ucrainean Vasyl Klym (Vasile Clem)”.

Despre viața și opera lui Vasile Clem au vorbit scriitorii Mihai Mihailiuc, redactor șef al periodicului „Ukarainskyi visnyk” – fost coleg de liceu al acestuia, Corneliu Irod, redactor al revistei literare „Ecouri ucrainene” și Mihai Hafia Traista, redactor al revistei literare a scriitorilor ucraineni din România „Naș holos”.

 Manifestarea s-a încheiat cu un recital de muzică și poezie. Ansamblul „Zorea”, al Filialei Uniunii Ucrainenilor din București, a interpretat cântece ucrainene, elevul Bogdan Boșneaga a interpretat câteva melodii la orgă electronică, Andreia Boșneaga a recitat poezii scrise de poetul ucrainean Mihai Nebeleac. Au cântat cantautorii Nicu Nicușor și Traian Chiricuța și au recitat din creații proprii poeții bucureșteni – membrii simpatizanți ai Uniunii Ucrainenilor din România: Tudorel Ciobatariu, Ingrid Andrada Maran, Cecilia Maran, Cristian Ghica, Ștefan Apostol, Magdalena Băcescu, Cătălin Codru și Diana Baner.

Vasile Clem s-a născut la data de 21 iulie 1941 în satul Negostina (județul Suceava). A absolvit Facultatea de Filologie, secția rusă-română, din cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași. A fost dansator profesionist la Ansamblul „Ciprian Porumbescu” din Suceava și la Școala profesională din Dorohoi. A fost director al Școlii nr. 4 Dorohoi şi director și instructor de dansuri la Casa de Cultură din Dorohoi, apoi profesor la Liceul Teoretic nr. 2 din Dorohoi. În perioada 1956-1989, a colaborat la ziarul de limbă ucraineană din București, publicând poezii și proză scurtă.  S-a stins din viață la 27 iunie 2011.

A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, al Cenaclului literar Septentrion din Dorohoi și colaborator al revistei „Naș holos” a scriitorilor ucraineni din România. A publicat volumele de proză: Muntele (1978) – nuvele; Soare și pământ (Editura Kriterion, București, 1980) – roman; Edelveis (Ed. Kriterion, 1985) – proză; Tainele labirintului (Ed. Kriterion, 1989) – proză; Curcubeul fulgerului (Ed. Mustang, 2001) – proză; Reflecțiile flăcării (Ed. Mustang, 2004) – roman; Cartea albă (Ed. RCR Editorial, 2009) – proză.

Citiți în continuare…

Share This