În fiecare an, la data de 10 decembrie, celebrăm semnarea Declarației universale a drepturilor omului. Acest document, semnat la Paris în 1948, deși nu are statutul unui tratat internațional, reprezintă piatra de temelie în eforturile noastre pentru atingerea idealurilor comune ale națiunilor libere, în vederea promovării valorilor democratice.
Cu această ocazie, de la tribuna Parlamentului, deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi a dorit să sublinieze că astăzi mai mult decât oricând, perioada dificilă pe care o traversează Europa ne arată că drepturile noastre, ale tuturor, deși universale și intangibile, sunt extrem de fragile, iar realitatea ne-a demonstrat, încă o dată, că pentru protejarea acestora sunt necesare eforturi continue.
Reprezentantul ucrainenilor în Parlamentul României a amintit despre eforturile considerabile pentru apărarea drepturilor omului – dreptul la viață, dreptul la libertate și dreptul la securitatea sa – depuse în prezent de Ucraina, care trebuie să lupte cu un invadator nemilos, ce își continuă expansiunea teritorială, inclusiv prin comiterea de crime de război, crime împotriva umanității, terorism, deportări și chiar genocid.
De aceea, într-o perioadă plină de incertitudini, după doi ani de pandemie și aproape un an de război, luând act de drama prin care trece poporul ucrainean, trebuie să rămânem conștienți de importanța respectării și protejării drepturilor pe care le avem ca cetățeni ai României democratice, ca parte a lumii civilizate, în care aceste drepturi fundamentale sunt consfințite inclusiv prin Constituție, a declarat deputatul.
Respectând și promovând drepturile fundamentale ale omului, demnitatea și valoarea ființei umane, inclusiv drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, încurajând îmbunătățirea relațiilor interumane, buna conviețuire și cooperarea între națiuni, vom contribui la crearea unei lumi mai bune, sub semnul păcii și al armoniei, a conchis Nicolae-Miroslav Petrețchi.