Aniversarea a 165 de ani de la nașterea scriitorului și publicistului Ivan Franko

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Membrii Filialei clujene a Uniunii Ucrainenilor din România în colaborare cu specializarea Limba și literatura ucraineană din cadrul Facultății de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” au organizat sâmbătă, 30 octombrie a.c., în regim online, manifestarea cultural-științifică, dedicată celebrării a „165 de ani de la nașterea scriitorului, publicistului și traducătorului Ivan Franko”.

În debutul acțiunii, a fost prezentat un scurt documentar privind viața și activitatea prolifică a celui supranumit „Academia într-o singură persoană” în domenii precum: literatură, publicistică, istorie literară, critică literară, traductologie, filosofie, economie etc.

Au urmat comunicările științifice: „Ivan Franko şi problemele europenizării literaturii ucrainene de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul celui de-al XX-lea”, prezentată de studenta Denisa Cozaciuc, și „Imaginea lui Cain în interpretarea lui Ivan Franko și George Byron”, susținută de lector dr. Mihaela Herbil, în care au fost relevate aspecte cultural-literare și filosofice în abordarea temelor menționate.

Pentru a exemplifica universul poetic al scriitorului omagiat, studenții au citit câteva poezii și poeme atât în limba ucraineană, cât și în limba română. Conf. univ. dr. Ioan Herbil, în intervenția sa, s-a axat pe evidențierea unor realități mai puțin cunoscute, trăite de marele cărturar ucrainean.

Printre participanți, s-au numărat: cadre didactice universitare, studenții specializării și membrii Filialei Cluj a UUR.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 365

,,Naș holos”, Nr. 365

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (V); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This