Profesorii reprezintă pilonul fundamental al sistemului educațional

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Cu ocazia Zilei Mondiale a Profesorului, celebrată în fiecare an pe 5 octombrie, Nicolae Miroslav Petrețchi a subliniat de la tribuna Parlamentului angajamentul ferm al Uniunii Ucrainenilor din România pentru educație, inclusiv pentru educația în limba maternă, prin sprijinul constant acordat profesorilor care predau limba/în limba ucraineană și sunt parte a comunității ucrainene.

Ziua Mondială a Profesorului a fost instituită în anul 1994, odată cu adoptarea Rezoluției UNESCO, care promovează și recunoaște contribuțiile semnificative ale profesorilor la dezvoltarea societății, prin formarea și îndrumarea viitoarelor generații.

Profesorii reprezintă pilonul fundamental al sistemului educațional, aceștia contribuind decisiv la dezvoltarea cunoștințelor, abilităților și valorilor esențiale pentru progresul societății democratice, rămânând, indiferent de condiții, dedicați misiunii lor.

Pentru minoritățile naționale din România, Ziua Mondială a Profesorului are o semnificație aparte, prin rolul vital al profesorilor în perpetuarea limbii, tradițiilor și obiceiurilor. Cadrele didactice educă și asigură conservarea și transmiterea identității naționale, contribuind la îmbogățirea culturii europene și menținerea diversității într-o societate multietnică.

În declarația sa politică deputatul a asigurat că Uniunea Ucrainenilor din România manifestă o preocupare permanentă față de educația în limba maternă, oferind sprijin profesorilor prin organizarea de concursuri, cursuri de perfecționare și dotarea cabinetelor acestora, sprijinindu-i în activitatea și profesionalismul lor.

Nicolae Miroslav Petrețchi a adresat un apel public colegilor săi pentru susținerea cadrelor didactice la nivel legislativ, pentru a le asigura condiții adecvate de muncă și un statut recunoscut, dascălii fiind cei care identifică soluții adecvate pentru a răspunde tuturor nevoilor și aspirațiilor tinerei generații și garanția formării viitorilor specialiști.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 365

,,Naș holos”, Nr. 365

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (V); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This