A VIII-a ediție a Concursului de Cântece Ucrainene, desfășurată la Știuca

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Localitatea Știuca din județul Timiș a găzduit a VIII-a ediție a Concursului de Cântece Ucrainene, o festivitate culturală de excepție, desfășurată vineri, 24 noiembrie, la Școala Gimnazială din localitate, care a reunit peste 100 de elevi din mai multe școli gimnaziale din zonă.

La competiție au participat elevi de la școlile gimnaziale din localitățile Știuca, Petroasa Mare, Dragomirești, Darova și Bethausen, alături de liceenii de la secția de limba ucraineană din cadrul Liceului Teoretic “Iulia Hasdeu” din Lugoj.

Organizată cu atenție și pasiune de către Școala Gimnazială Știuca, Filiala Timiș a Uniunii Ucrainenilor din România și Primăria Știuca, manifestarea a avut un caracter amplu, adunând în sala de festivități reprezentanți importanți ai comunității locale, profesori, elevi și părinți.

Printre cei prezenți s-au numărat președintele UUR Timiș, Maria Szabo Condrei, prim-vipreședintele, Mihaela Bumbuc, președintele organizației locale, Sorin Laver și directorul școlii gazdă, Nicolae Benzar. Juriul a fost format din Ana Hrin- profesor de muzică, Vasile Bilan- referent cultural la UUR Timiș, Maria Bejerea- profesor la învățământul primar și președintele UUR Timiș, Maria Szabo Condrei- inspector școlar de limba ucraineană la IȘJ Timiș.

Prezentarea spectacolului și a concurenților înscriși la diferite categorii, a fost realizată de către dascălul Mioara Cinar. În premieră, la această ediție a concursului a fost acordată o diplomă de excelență elevei Aurora Gogîltan, din Știuca, drept recunoaștere a talentului și a dedicării sale.

Proiectul are un dublu scop: încurajarea elevilor să progreseze în studiul limbii materne și dezvoltarea spiritului de competiție prin participarea la concursuri. În același timp, evenimentul a avut menirea de a descoperi și dezvolta abilitățile artistice ale tinerilor, contribuind la promovarea și conservarea valorilor culturale ucrainene în comunitatea locală.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 365

,,Naș holos”, Nr. 365

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (V); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This