Mihai Eminescu, poetul național al românilor, a fost sărbătorit la Suceava și Cernăuți prin evenimente inițiate de organizațiile locale ale Uniunii Ucrainenilor din România și în cadrul școlilor sucevene unde se studiază limba ucraineană. Delegația din Suceava, condusă de președintele filialei sucevene a UUR Ilie Sauciuc, în perioada 19-21 ianuarie a efectuat o vizită la Cernăuți, unde a depus coroane de flori la monumentele lui Eminescu și Taras Șevcenko.
La invitația lui Vasile Bâcu, președintele Societății pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina ”Mihai Eminescu”, redactor șef al ”Gazetei de Herța”, delegația din Suceava s-a întâlnit la Centrul Cultural Român ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru discuții și vizionarea filmului ”Eminescu și Cernăuții”, regizat de Mihai Grosu, în scenariul prof. dr. Ionel Novac și Vasile Bâcu. Președintele UUR-Suceava Ilie Sauciuc a subliniat colaborările culturale și educaționale între românii din regiunea Cernăuți și ucrainenii din județul Suceava, consolidând „podul prieteniei”.
Mykola Volodymyrovici Kyryliuk, directorul Liceului Comercial Superior din Universitatea Comercial-Economică de Stat din Cernăuți, a propus încheierea un parteneriat cu o școală similară din Suceava, solicitând sprijinul lui Ilie Sauciuc, inspector școlar pentru minoritatea ucraineană în cadrul IȘJ Suceava. Scopul colaborării este schimbul de bune practici în domeniul educației.
Pr. Mihai Cobziuc, consilier eparhial la Biroul pentru Relații cu Minoritățile în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, liant al comunităților ucraineană din România și românească din Ucraina, a impresionat publicul cu interpretarea unor piese pe versuri de Eminescu și Șevcenko. Președintele Ilie Sauciuc a donat cărți în limbile ucraineană și română, editate de UUR, pentru a îmbogăți fondul de carte al Centrului Cultural Român din Cernăuți.
Vizita la Universitatea Națională de Stat “Iurii Fedkovici” din Cernăuți a oferit o incursiune în istorie și în povestea acestui edificiu simbol al Bucovinei. De asemenea, vizionarea piesei ”Ciuma albă” la Teatrul Melodramatic ”Olga Kobyleanska”, regizată de Dmytro Leonchyk, a fost o experiență culturală deosebită, transmițând un puternic mesaj împotriva războiului și promovând speranța în biruința asupra ”imperiului răului”.
Prin activitățile de celebrare a poetul național român, Mihai Eminescu, minoritatea ucraineană din România își arată respectul față de cultura românească promovând relațiile de prietenie și frumoasă conviețuire.